Калориите са много важни - ето как се променят при готвенето на различни храни

Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите

10.09.2021 | 21:00 Редактор: Жаклина Иванова
Калориите са много важни - ето как се променят при готвенето на различни храни

Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите. Но дали се замисляме как се променят те в зависимост от обработката на съответния продукт? Например в 100 г сини сливи има около 45 калории, докато в сушените могат да достигнат 200 и повече. Морковите приготвени на пара, без сол, ни носят около 35 калории, докато това количество се повишава, ако добавим към тях сол, мазнини.

Как се променят калориите и на други често консумирани храни?

Картофи – печени, на пюре, пържени

Когато приготвяме любимите картофи, тяхната калоричност се повишава с около 30%, заради нишестения им състав. Препоръчително е да ги варим или печем, тъй като, ако с тях приготвяме пюре или ги пържим, те ще попият от мазнината и останалите съставки.

Печено говеждо месо и пържола на скара

Говеждото е чудесно за диета, стига да знаете как да си го приготвите. В 100 г от него могат да се съдържат около 200 калории. От друга страна, пържолата на скара може да се окаже по-калорична, ако сме добавили към нея сосове, маринати.

Пилешко месо  - варено, печено на скара и пържено

Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, особено по време на диета. Когато го пържим, то абсорбира част от мазнината. Не бива да подценяваме и маринатите, с които го овкусяваме. Ако искаме да е здравословно и диетично, трябва да го варим или печем без много подправки и да премахваме кожата му.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК