Аспержите са прекрасен зеленчук, за който обаче рядко се сещаме. Те трябва да заемат специално място в ежедневното ни меню по много причини. Аспержите са бедни на калории и не трябва да се страхувате от тях, ако спазвате каквато и да е диета, защото те пасват на всякакъв тип хранителни режими – от нискокалорийни до нисковъглехидратни и кетодиети.
Аспержите трябва да бъдат по-често включвани в храненето и заради техния богат витаминен и минерален състав. Ценен източник са и на голямо количество фибри. Според healthline.com, аспержите са прекрасен източник на фибри и протеини, както и на незаменимия мастноразтворим витамин К, от който зависи балансът в кръвосъсирването и образуването на костно вещество.
Аспержите съдържат още витамин А, С и Е, които са мощни антиоксиданти. Богат източник са и на минералите калий, фосфор, желязо, цинк, витамини от група В. Аспержите съдържат фолиева киселина, много важна за поддържането на баланса в менструалния цикъл на жените, както и за правилното развитие на плода при бременност. Фолатите отговарят за правилния клетъчен растеж и делене, както и синтеза на ДНК.
Аспержите са много богат източник на антиоксиданти. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали, причиняващи увреждания на клетките. Те спомагат и за нормалното функциониране на имунната система, допринасят в балансирането на кръвното налягане, играят съществена роля в превенцията на поява на ракови клетки, информира az-jenata.bg.
Аспержите имат високо съдържание на фибри. Те заемат по-голямата част от състава на този полезен зеленчук. Фибрите подпомагат храносмилането, понижават холестерола, кръвната захар, намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Заради богатото им наличие и в комбинация с протеините в състава на аспержите, те оставят усещане за ситост за дълго време. Фибрите подхранват и полезните бактерии в червата.
Фибрите помагат и в отслабването. Те регулират храносмилането и ускоряват метаболизма. Ускоряват и извеждането на токсините от тялото, а в допълнение създават усещане за ситост, което предпазва от често посягане към калорични лакомства и преяждане.
Аспержите се приготвят лесно, затова и лесно могат да се включат в ястията. Те могат да се сварят за няколко минути или да се задушат на пара. Не изискват продължително готвене. Могат да бъдат част от яхнии, печени ястия, салати, като гарнитура.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Седмицата: Вот на недоверие, протести и контрапротести - ДПС излизат първи на 9-и
Йотова: Този вот на недоверие е различен
Нинова: Преправеният бюджет е по-голяма измама от предишния
Д-р Даниел Ставрев: 35 вече не е граница за успешна инвитро процедура, а индивидуална величина
Защо ставите страдат повече при студено време?
Откриха първия единичен ген, който директно причинява психични заболявания
Еластография на панкреаса – ултразвуково изследване за ранно откриване на болести на панкреаса
На 9-10 декември се очакват силни магнитни бури
Суперкомпютри създават най-пълния модел на акреция на черни дупки
Януарска „Витлеемска звезда“: Три планети в уникален парад около Слънцето
Почистването на орбитални отломки може да се превърне в печеливш бизнес
Арестуваха двама заради 30 литра ракия в Добрич
Ексклузивен бонус код и топ милиардерите в гейм индустрията
Тръмп: Зеленски не е готов да подпише мирното ни предложение
"Продължаваме промяната": Преработеният бюджет е за кошчето
Облачно време в цялата страна днес
ООН иска по-малко пари за хуманитарна помощ с надеждата, че ще може по-лесно да ги събере
BNP Paribas продава дела си в AG Insurance на Ageas за 1,1 млрд. евро
Инвеститорите насочват поглед към решението на Фед за лихвите тази седмица
Японските власти потвърдиха по-дълбокото свиване на брутния вътрешен продукт