Ето кои билки помагат при хормонален дисбаланс

Определени билки имат потенциала да повлияят на нивата на хормоните

16.07.2021 | 20:29 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои билки помагат при хормонален дисбаланс

Много жени се интересуват от билки заради балансиращото им хормоните действие, особено през определени периоди от живота като пубертет, бременност и менопауза. Билките могат да помогнат и при хормонален дисбаланс, причинен от други здравословни проблеми.

Въпреки че клиничните изследвания за ефекта им са ограничени, според някои проучвания определени билки имат потенциала да повлияят на нивата на хормоните и други функции на ендокринната система.

Хормоните са основата на ендокринната система, която регулира растежа, размножаването, метаболизма, температурата и дори настроението. Оксидативен стрес, фертилитет и заболявания на щитовидната жлеза са само няколко състояния, които могат да бъдат резултат от хормонален дисбаланс.

Майорана

Майораната и други видове билкови храсти от рода Origanum, като ригана, се използват в традиционната медицина при различни заболявания. Билката съдържа биоактивни растителни съединения като флавоноиди и фенолни киселини, и двете от които се смята, че са източник на нейните лечебни свойства. Проучвания за ефекта от майораната при хора и животни показват, че билката може да намали стреса и да помогне при синдром на поликистозните яйчници. Тя оказва влияние върху кортизола, естрадиола и инсулина. Въпреки това липсват достатъчно данни за това как майораната може да се използва да подобряване на хормоналния дисбаланс. Освен това някои учени предупреждават, че липсват изследвания за ефекта от дългосрочната и интензивна употреба на билки, влияещи върху хормоните.

Ашваганда

Билката Ашваганда, известна също като зимна череша и индийски женшен, е вечнозелен храст от семейство пасленови. Тя е високо ценена в билколечението и се използва като добавка, чай и корен на прах. Като поддържа пътищата в мозъка, отговорни за производството и регулирането на хормоните, ашвагандата има потенциала да нормализира нивото на кортизола и хормоните на щитовидната жлеза. Необходими са обаче повече научни изследвания.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК