Ето кои са храните, богати на селен и важни за щитовидната жлеза

Дефицитът на селен може да доведе до сериозни здравословни проблеми

20.07.2021 | 20:12 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои са храните, богати на селен и важни за щитовидната жлеза

Селенът е важен минерал за щитовидната жлеза. Той се набавя чрез храната. Този минерал е нужен на организма, за да може да се извършват и да протичат нормално някои съществени функции в него, като производство и транспорт на щитовидни хормони, производство на клетки на ДНК, механизми на потискане на възпаленията в организма, функции на имунната система и много други.

Дефицитът на селен може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но и прекаляването с този минерал има не по-малко опасни странични ефекти, като неврологични смущения, косопад, мускулна чувствителност и болезненост, в редки случаи дори смърт.

Бразилските орехи са известни като най-богатият източник на селен сред храните. Ето защо с тях не трябва да се прекалява. Само 2-3 бразилски ореха доставят цялото нужно количество селен на организма за денонощие.

Кои са храните с най-богато съдържание на селен, полезни за функцията на щитовидната жлеза?

Бразилски орех

Бразилският орех е най-добрият източник на селен в природата. В 2-3 ядки бразилски орех в зависимост от големината им се съдържа цялото нужно количество селен за денонощие. Бразилският орех е и много богат източник на магнезий, фибри и цинк, които са важни за функциите на имунната, нервната и сърдечносъдовата система.

Скариди

В една чаша скариди се съдържа около 76% от необходимото количество селен. Те са богати още на витамин В12 и омега-3. Редовната консумация на скариди подпомага клетъчното делене и метаболизма.

Тофу

Тофу е известен заместител на месото и млечните продукти. В него се съдържат около 80% от нужните количества селен за деня в порция от около 1 чаша.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Яжте от всичко по малко и разходки около мястото където живеете.Не ходете далеко от мястото ,където живеете,защото може да пострадате. Сигнализирай за неуместен коментар