Ето кои са храните, с които да се хидратираме в горещините

При дехидратация е възможно да изпитваме умора, внезапно замайване, проблеми с концентрацията, сухота в устата

16.07.2021 | 13:22 Редактор: Жаклина Иванова
Ето кои са храните, с които да се хидратираме в горещините

Жаждата е сигнал, че тялото е дехидратирано. Когато ожаднеете, изпитвате недостиг на вода и течности в организма си. Освен, че трябва да пиете повече вода, за да компенсирате загубата ѝ в летните жеги, е добре да похапвате и повече от някои храни, които допълнително хидратират тялото.

При дехидратация е възможно да изпитвате умора, внезапно замайване, проблеми с концентрацията, сухота в устата. Загубата на течности в организма води и до загуба на електролити. Тези важни минерали участват във функциите на нервната и сърдечносъдовата система. Ето защо е важно да поддържате водния баланс в тялото и да не допускате дехидратация, която е особено опасна през лятото.

Кои са храните, с които да се хидратирате допълнително?

Гаспачо

Гаспачото е традиционна студена супа от испанската и португалската кухня. Централно място в гаспачото заемат доматите, които са много богати на вода, калий и ликопен. Бедни са на калории, което означава, че можете да си хапвате гаспачо в изобилие. Доматите са полезни в контрола и на кръвното налягане заради богатото наличие на калий.

Бульони и супи

Може би последното, което ви се яде през лятото, са топли супи и бульони, но те са един много добър начин да се хидратирате и да си доставите важните минерали и електролити. Супите и бульоните са един от най-добрите източници на колаген, който е важен за всяка клетка в тялото, сухожилията, ставите, костите, косата, кожата, ноктите.

Салата "Снежанка" или дзадзики

Българският или гръцкият вариант на салатата с кисело мляко и краставици е прекрасен начин да се дехидратирате в лятната жега. Съдържанието на краставиците е предимно от вода. Те са източник и на важни електролити, като калий, магнезий. Киселото мляко внася ценни протеини и мазнини.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ЦИТАТ: "Българският или гръцкият вариант на салатата с кисело мляко и краставици е прекрасен начин да се дехидратирате в лятната жега" ЕГАТИ И ЖУРНАЛИСТИКАТА, безкритично копи-пейст! Сигнализирай за неуместен коментар