Откриха протеини в Ковид-19, които причиняват инфаркти и инсулти

Изследователите се надяват това да помогне за разработването на нови лекарства

04.11.2021 | 15:04 Редактор: Жаклина Иванова
Откриха протеини в Ковид-19, които причиняват инфаркти и инсулти

Екип от изследователи в Израел откри протеини в Ковид-19, които причиняват инфаркти и инсулти - постижение, което изследователите се надяват да помогне за разработването на нови лекарства.

"Коронавирусът не е чисто респираторно заболяване, както си мислехме в началото, и ние идентифицирахме протеините, които излагат пациентите на повишен риск от инсулт, инфаркт и други проблеми, свързани със съдовата система", посочи един от авторите на изследването д-р Бен Маоз от Университета в Тел Авив.

Ковид-19 или SARS-CoV-2 се състои от 29 протеина, 5 от които водят до съдови проблеми. За да открият това, изследователите създават симулация на човешка съдова система и наблюдават въздействието на всичките 29 протеина. Оттам те успяват да определят кои протеини взаимодействат със съдовата система и как.

"Това, което открихме, е, че тези специфични протеини правят съдовата ви система по-пропусклива", казва Маоз, цитиран от АФП, в описание на това как петте протеина се намесват в нормалната функция на съдовата система.

"Тръбите стават по-порести и не могат да задържат течност, както бихме очаквали", изтъква той.

Откритието може да доведе до нови терапии и лечения за пациентите, страдащи от смъртоносното респираторно заболяване, информира БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК