Регистрираха нов щам на коронавируса в Беларус

"Започнахме да установяваме разпространението и на варианта Делта плюс", посочи зам.-министърът на здравеопазването

25.10.2021 | 08:58 Редактор: Жаклина Иванова
Регистрираха нов щам на коронавируса в Беларус

В Беларус е регистриран нов щам на коронавируса, заяви заместник-министърът на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор Александър Тарасенко пред телевизия "Беларусь 1", предаде Анадолската агенция.

"По принцип така нареченият Делта щам сега циркулира най-масово, но от септември започнахме да установяваме разпространението и на варианта Делта плюс", каза Александър Тарасенко.

Той отбеляза, че Делта плюс вариантът също е силно заразен, тоест вирусът е в състояние много бързо да се пренася от човек на човек.

"По-рано казахме, че 15 минути или повече са достатъчни за заразяване, но сега това отнема под 15 минути, ако сте близо до болен човек може да се заразите буквално за минута-две", уточни Тарасанко.

Освен това все повече хора между 30 и 49 години боледуват.

"Отбелязваме, че в столицата Минск, за разлика от други региони, започна да боледува населението на възраст от 18 до 29 години", отбеляза главният санитарен инспектор на Беларус, цитиран от БГНЕС.

Според него има различия и в клиничните прояви на заболяването. По-специално, ако по-рано пикът на инфекцията е бил на 7-8-ия ден (въз основа на резултатите от PCR тест), днес той е през 3-4 денонощие след заразяването.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК