Кои са най-полезните храни за червата?

Храносмилателният тракт е съставен от милиарди полезни бактерии

12.03.2022 | 17:41 Редактор: Искра Ангелова
Кои са най-полезните храни за червата?

Храната, която консумираме, оказва влияние върху бактериите в червата ни. Както има храни, които вредят на микробиома, така има и такива, които го подхранват. Храносмилателният тракт е съставен от милиарди полезни бактерии, благодарение на които хранителните частици се разграждат и усвояват, а вследствие на това се извършват редица важни процеси в организма.

Чревният микробиом на всеки човек е уникален. Ето защо е важно да се храним разнообразно, тъй като няма как да сме сигурни от каква храна точно се нуждаят нашите полезни чревни бактерии. Едно е сигурно - те се нуждаят от храни, които ги подхранват, които действат пробиотично и пребиотично, храни богати на фибри, минерали, полезни мазнини и протеини, въглехидрати, които участват в процесите на стомашно-чревния тракт.

Кои са най-полезните храни за червата?

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа пробиотични бактерии и дрожди, от които произтича ферментиралият му характер. Естествената ферментация благодарение на полезни бактерии и микроорганизми прави храната изключително полезна за червата, а косвено и за имунната система, тъй като имунните клетки зависят до голяма степен от процесите в червата и правилното усвояване на хранителните елементи. В киселото мляко се съдържат и полезни протеини и мазнини, които дават допълнителен тласък на чревните бактерии.

Кисело зеле

Киселото зеле е пробиотична и пребиотична храна, което означава, че съчетава едновременно наличие на полезни бактерии и фибри, които ги подхранват. Според healthline.com, киселото зеле може да съдържа до 28 различни щама полезни бактерии, от които се нуждае чревният тракт.

Червено вино

Червеното вино се отличава от другите видове алкохол по това, че съдържа естествени ферментирали фитохимикали, полифеноли, които се намират в червеното грозде. Те имат мощни антиоксидантни свойства, които са важни за чревната флора. Тези съединения имат положително въздействие върху броя и разнообразието на полезните бактерии в червата.

Авокадо

Освен полезни мазнини авокадото съдържа и изключително голям брой фибри. Те са съществена подхранваща съставка за бактериите в червата. Едно авокадо може да съдържа средно около 13 грама фибри, което е повече от половината количество, необходимо за дневните нужди на чревния микробиом.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
мисъл
преди 1 година
За киселото мляко,киселото зеле и червеното вино съм съгласна но за авокадото-не.Преди 30 години,кой е чувал за него.Българи яжте си това ,с което са ви хранили като деца до 7-8 години.Авокадото е непозната храна за българската чревна микрофлора,както и много други вносни плодове,които често са ГМ и тъпкани с пестициди.Да живее дворът на баба на село. Сигнализирай за неуместен коментар