Проучване: Дори умерената консумация на алкохол вреди за здравето на мозъка

Колкото повече алкохол се консумира, толкова по-малък става обемът на мозъка

12.03.2022 | 11:21 Редактор: Теодора Патронова
Проучване: Дори умерената консумация на алкохол вреди за здравето на мозъка

Отдавна е известно, че дори умерената консумация на алкохол има вредно влияние върху здравето. Всяко количество, дори само едно питие, има отрицателен ефект за здравето на мозъка. Това е установено от проучване на Оксфордския университет, което разкрива, че алкохолът, колкото и малко да е той, влияе върху сивото и бялото вещество на мозъка.

Проучването показва, че колкото повече алкохол се консумира, толкова по-малък става обемът на мозъка. Свиването на мозъка е свързано със стареенето и деменцията.

Винаги се е смятало, че от умерения прием на алкохол няма последствия. Проучването на Оксфордския университет потвърждава, че няма прием, който може да се счита за безопасен за здравето на мозъка.

По-голямата седмичната консумация на алкохол се свързва с по-ниска плътност на сивото вещество.

Анализът разкрива, че причинените от алкохола мозъчни увреждания, са по-големи при хора с наднормено тегло и високо кръвно налягане. Няма оптимална консумация на алкохол, която да не уврежда мозъка.

Няма и напитки, които да са по-малко вредни за мозъка, тъй като проучването не разкрива разлика между вино, бира или спиртни напитки.

Въпросът за червеното вино е спорен, защото има проучвания, които предполагат, че умереният прием може да бъде полезен за сърцето благодарение на съдържанието на полифеноли. Все пак някои анализи показват, че ниските дози червено вино намаляват риска от сърдечен удар с 24%, но увеличават риска от рак с 51%.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК