Генетично изследване свърза консумацията на алкохол с появата на рак

Връзката между двете остава постоянна, независимо от други фактори

11.03.2022 | 10:11 Редактор: Теодора Патронова
Генетично изследване свърза консумацията на алкохол с появата на рак

Според наскоро публикувано генетично изследване, консумацията на алкохол директно може да доведе до появата на няколко вида рак. Изследователите поясняват, че тази пряка връзка между употребата на алкохол и рака остава постоянна, независимо от корекциите в диетата, тютюнопушенето, заседналия начин на живот или други фактори, за които е известно, че допринасят за развитието на рак.

Екип от изследователи от Оксфордския университет, Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки, е успял да изолира ефекта на алкохола от други фактори, свързани с начина на живот, чрез генетично изследване. За изследването са били събрани генетични проби от 150 000 участници от Китай, от които 60 000 мъже и 90 000 жени.

Всяка проба е била анализирана за наличието на определена двойка алели - различните варианти, в които може да бъде представен ген. Тези алели са наречени ALDH2 - ген за ацеталдехид дехидрогеназа и ADH1B - ген за алкохолна дехидрогеназа 1B. Наличието на тези двойки алели води до проблеми с метаболизма на алкохола.

Изследователите са проследили същите тези пациенти средно 11 години, като са използвали застрахователни доклади и данни от регистъра на смъртните случаи. През този период приблизително 4500 участници - 7,4% са развили рак.

При мъжете, които носят поне един алел за непоносимост към алкохол, но все пак приемат алкохол, рискът от рак е по-висок, заради вероятността от по-високото натрупването на ацеталдехид при тях.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК