Какво се крие зад болката в таза - остеоартрит, увреждания на нeрвите...

Тазовата област включва опашната кост, сакрум, множество връзки и лигаменти, тазови кости, мускули

04.01.2023 | 12:27 Редактор: Вяра Димова
Какво се крие зад болката в таза - остеоартрит, увреждания на нeрвите...

Често първата асоциация с болките в таза, особено при жени, е с гинекологични проблеми. При мъже също диагностиката се насочва към урогениталния тракт или с червата.

Има случаи, при които клиничната картина, представена основно с болка и по-рядко с изтръпване или "мравучкане", парене в областта, се дължи на костни и ставни патологии, а в някои случаи и подлежащо засягане на съседен нерв.

Тазовата област включва опашната кост, сакрум, множество връзки и лигаменти, тазови кости, мускули. При вертикално положение основното натоварване пада не само върху гръбначния стълб, но и върху тазобедрените стави, поради което всяко нарушение във функционирането им може да доведе до болка.

Болката в областта на таза поради причини, свързани с опорно-двигателния апарат, се среща предимно при по-възрастните. Като причина за появата на болка при по-млади се посочва дисплазия на тазобедрената става и некроза на бедрената глава, която представлява нарушено кръвоснабдяване в областта на бедрената кост.

Най-честата причина за болка в областта на таза е остеоартритът на тазобедрената става. Това е дегенеративно заболяване на тазобедрената става със загуба на хрущял. По-редки причини са уврежданията на мускулите или нервите в областта на таза.

Туморни неоплазми с доброкачествен или злокачествен характер, локализирани в областта на тазовите кости също могат да доведат до проява на болка. 

Болката в задната част на таза в повечето случаи е проява на патологични нарушения, възникващи в опашната кост и сакрума. По отношение на диагностиката първоначално се извършва прецизен клиничен преглед. Рентгенография се препоръчва в две равнини и при нужда се назначават ядрено-магнитен резонанс и скенер.

Повече по темата четете в Puls.bg.

Снимка: pixabay