Какви са причините за болка в китките?

Неслучайно съществуват наименования като "тенис лакът", "рамо на питчър" и други травми

23.01.2022 | 13:13 Редактор: Искра Ангелова
Какви са причините за болка в китките?

Китките са една от частите на ръцете, които участват във всяко движение. Дори когато просто движите пръстите си, китките също участват. Те са в непрекъснато напрежение, каквато и дейност да извършвате с ръце. И заради това появата на болка в китките е толкова чест проблем, с който се сблъскват много хора.

Болките в китките не са характерни само за спортисти, въпреки че при тях вероятността за поява на болка е по-голяма. Неслучайно съществуват наименования като "тенис лакът", "рамо на питчър" и други травми, характерни за повтаряемите движения при някои спортове.

Според изследване от 2019 година, публикувано в BMC Musculoskeletal Discord и цитирано от healthdigest.com, няма конкретни числа за разпространението на болковия синдром в китката сред населението, но се подчертава, че е широко разпространен. Проучването показва, че хората, чиято работа включва повтарящи се движения с ръце или спорт, имат по-голяма склонност да развият болки в ръцете и китките, отколкото хората, които не използват ръцете си толкова много през деня или поне не с повтарящи се движения.

Прекомерната употреба на ръцете е сред водещите причини за поява на болки в китките. Тендовагинитът и тендинитът се свързват с прекомерно натоварване на сухожилието в китката.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК