Полезни упражнения при болки в гърба и кръста

С тяхна помощ можете да подобрите физическото си състояние

30.08.2021 | 23:33 Редактор: Жаклина Иванова
Полезни упражнения при болки в гърба и кръста

Болките в гърба са изключително често срещани. Те засягат милиони хора, като това може да влоши качеството на живот и да попречи на нормалното движение на тялото в ежедневието. Правилните упражнения са една много важна част в борбата с болките в гърба. С тяхна помощ можете да намалите болките и да подобрите физическото си състояние, мобилността, гъвкавостта и позата на тялото.

Преди да правите упражнения е добре да се консултирате с лекар, който да определи кои са най-подходящите видове натоварвания за вас според състоянието ви.

Ето и някои от полезните упражнения при болки в гърба:

Разтягане коляно към гръден кош

Разтягането на коляно към гръден кош е класическо упражнение, използвано за облекчаване на болките в кръста и гърба при физиотерапия и кинезитерапия. Според verywellfit.com е добре да придърпате коляното си към гръдния кош в легнало по гръб положение, като задържите за 30 секунди. През това време другият крак остава изпънат по дължина, а целият гръбнак трябва да е добре прилепен за пода, за да не се образуват извивки, предизвикващи травми на гръбначния стълб.

Разтягане на глутеуса

Глутеусът е мускулът, намиращ се на седалището и простиращ се по външната част на бедрото. Той е един от най-големите мускули в тялото, който се натоварва значително при различни дейности в ежедневието, както и при упражнения.

За да освободите напрежението от него, както и напрежението от гърба и кръста, направете упражнението за разтягане на глутеуса, като седнете със свити колене. Свийте единия крак в ключ под прав ъгъл и го прехвърлете през другия крак. Изпънете гърба колкото можете, така че да няма извивки, и го долепете към коленете. Изчакайте в тази поза 30 секунди.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК