Тези храни понижават лошия холестерол

Сред тях е авокадото

09.05.2023 | 19:15 Редактор: Вяра Димова
Тези храни понижават лошия холестерол

Високият холестерол е една от причините за влошено здравословно състояние, най-вече свързано със сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Високият лош холестерол може да остане скрит задълго, а това може сериозно да застраши здравето.

Кои са храните и напитките, които свалят холестерола?

Вино

Изненадващо за някои, за други не, но виното е приятел в борбата с лошия холестерол. Една чаша бяло или червено вино на ден може да подпомогне контрола на лошия холестерол. Виното дължи това свойство на антиоксидантите и танините в състава си, които въздействат върху натрупването на холестерол и триглицериди по стените на кръвоносните съдове.

Бобови

Бобът, зеленият фасул, лещата и всички останали от тяхното семейство имат прекрасни свойства в свалянето на холестерола. Те са много богати на фибри, сложни въглехидрати и антиоксиданти, които понижават лошия холестерол и подобряват функциите на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.

Бадеми

Бадемите са много полезни ядки. Те се борят много успешно срещу лошия холестерол благодарение на полезните мазнини в състава си. Те съдържат фитохимикали, които допринасят за намаляване на образуването на холестеролни плаки, прикрепящи се по съдовете и причиняващи запушвания.

Авокадо

Авокадото също е много полезна храна в борбата с високия холестерол, защото съдържа огромни количества фибри и полезни мазнини. Именно те се борят успешно срещу холестерола. Много хора погрешно смятат, че мазнините са опасни и водят до повишен холестерол.

Четете повече в az-jenata.bg.