Колко важен е холестеролът за кръвната захар?

Хромът е микроелемент, който има ключово значение за метаболизма

23.04.2023 | 21:15 Редактор: Михаела Димитрова
Колко важен е холестеролът за кръвната захар?

Хромът е микроелемент, който има ключово значение за метаболизма. Неабходимите дневни дози хром са ниски, но, от друга страна, той осигурява много ползи за здравето. Този минерал има ключово значение за множество метаболитни процеси и недостигът му понижава активността на инсулина. Това води до нарушения в неговата обмяна и функция, което причинява дисрегурация на глюкозния метаболизъм. Това настъпва и при диабет.

Хромът влияе на нивата на кръвната захар и осигурява транспорта на глюкозата до клетките, където инсулинът може да извършва своите функции. Ето защо недостигът на този минерал води до нарушения в глюкозния толеранс. Дефицитът на хром се характеризира с високи нива на кръвната захар на гладно, повишена серумна концентрация на инсулин, което, от своя страна допринася за рязко понижаване на кръвната захар - хипогликемия. Освен това, недостигът на хром води до понижен брой рецептори за инсулин, повишено процентно съдържание на мастна тъкан и вътреочно налягане.

Хромът има значение за усвояването на въглехидратите и мазнините. Също така той стимулира секрецията на инсулин и увеличава ефективността на усвояване на глюкозата в клетките. По този начин осигурява контрол на апетита и понижава желанието за консумация на сладки изделия. Приемът на хром като хранителна добавка би могъл да допринесе за контрол на телесното тегло.

Повече по темата прочетете на Puls.bg

Снимка: Pixabay


1
3 rate up comment rate down comment 0
Петя
преди 11 месеца
Тотално объркано заглавие Сигнализирай за неуместен коментар