Тези подправки стабилизират нивата на холестерол в кръвта

Начинът на хранене е от съществено значение

08.02.2023 | 21:43 Редактор: Петя Кръстева
Тези подправки стабилизират нивата на холестерол в кръвта

Известно е, че холестеролът е необходим компонент в тялото, но твърде много от определен тип може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Генетиката и начинът ни на хранене и живот могат да повлияят на това колко холестерол произвежда черният дроб. Завишените му нива крият рискове от сериозни здравословни проблеми, като запушване на кръвоносни съдове, което може да причини инфаркт или инсулт.

Холестеролът се дели на два вида – LDL холестерол, наричан още "лош", който може да допринесе за блокиране на артериите, когато стойностите му са високи, или  HDL холестерол, наричан "добър" холестерол, тъй като помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвта. Тъй като начинът ни на хранене е от съществено значение за баланса на холестерола, вижте кои подправки подпомагат този процес.

Куркума

Куркумата намира широко приложение в аюрведа, но и не само. Тя съдържа активно съединение, известно като куркумин. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на куркумата помагат за облекчаване на хронични възпалителни белодробни заболявания, панкреатит, проблеми с червата, сърдечни рискове и други, сочат западни изследвания. За куркумина се смята, че помага и за понижаване на нивата на холестерола. 

Джинджифил

Джинджифилът е популярна подправка, която обикновено добавяме към фрешове, чайове, маринати, ястия с месо. Западни проучвания показват, че дори в малки количества, редовната му консумация спомага за понижаването нивата на триглицеридите и LDL холестерола в кръвта.

Канела

Канелата е известна като отлична подправка за здравето на сърцето. Нейните антиоксидантни и антимикробни свойства поддържат естествения синтез на инсулин и помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Канелата може да се добавя към ястия, смутита, топли и студени напитки и други.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay