Изследване: Бурканчетата с подправки могат да замърсят храната ни

Учените препоръчват редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности

23.10.2022 | 12:43 Редактор: Искра Ангелова
Изследване: Бурканчетата с подправки могат да замърсят храната ни

Изследователи от университета "Рътгърс" и университета на Северна Каролина установиха, че на пръв поглед безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат основен източник на замърсяване на хранителните продукти в кухнята, пише "Сайънс дейли".

Докато готвят, хората постоянно използват подправки, в които може да има микроорганизми, като например причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в крайна сметка се озовават в човешкия организъм.

"Нашето изследване показва, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате предвид, както докато готвите, така и след това", казва професор Доналд Шафнър от изследователския екип.

За да се избегне подобна опасност, ученият препоръчва правилно боравене с храната, редовно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности, и прибори.

"Целта на проучването беше да се определи разпространението и степента на кръстосано замърсяване на различни кухненски повърхности по време на приготвяне на храна", допълва Шафнър, цитиран от БТА.

Изследователите установиха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за боклук. Най-малко замърсени са се оказали дръжките на крановете.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК