Как да подобрим физическото си здраве чрез практики за ума?

Тялото и умът са свързани помежду си и могат да си влияят

25.06.2022 | 12:12 Редактор: Теодора Патронова
Как да подобрим физическото си здраве чрез практики за ума?

Тялото и умът са свързани помежду си и могат да си влияят. Нарушенията във физическото здраве могат да доведат до проблеми с менталното състояние на човека и обратно. Поради тази причина различните практики за ума са полезни и за тялото.

Редуцират болката

Медитацията стимулира отделянето на ендорфини, което може да редуцира болката. Промяната на фокуса върху нещо успокояващо и приятно също повлиява положително.

Подобряват съня

Практикуването на техники за осъзнатост, които се фокусират върху дълбокото дишане и настоящия момент могат да подобрят съня. Те помагат за откъсване от мислите, които предизвикват негативни емоции.

Стимулират имунната система

Медитативните практики и дълбокото дишане активират парасимпатиковата нервна система, която подпомага контрола на възпалителните процеси в тялото, водещи до появата на заболяване.

Понижават тревожността

Умът би могъл да помогне за преодоляване на тревожността, както и някои негови фобии или емоционални състояния. Медитацията стимулира релаксацията и подпомага фокусирато и отстраняването на различни мисли, които водят до повишаване на стреса. По този начин се стимулира цялостното емоционално и физическо благополучие.

Повишават енергията

Релаксацията забавя сърдечния ритъм и подобрява качеството на съня, което може да бъде причина човек да е по-бодър и енергичен.

Понижават кръвната захар

Всеки вид стрес повишава нивото на кръвната захар. Медитацията и други техники за релаксация могат да го понижат, което да доведе до по-добър контрол на кръвната захар. Музиката, масажите, арт терапията, йогата и дълбокото дишане също могат да доведат до този положителен ефект.

Подобряват функциите на храносмилателната система

Стресът и други негативни емоции могат да доведат до проблеми с храносмилателната система. При балансиране на менталното състояние е възможно да се подобрят симптоми като запек, гадене, стомашни болки и други.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК