Какви са ползите от йогата за сърцето и кръвообращението?

Практиката може да понижи стойностите на кръвното налягане

27.05.2022 | 13:04 Редактор: Теодора Патронова
Какви са ползите от йогата за сърцето и кръвообращението?

Йога практиката стимулира кръвообращението в човешкото тяло. Релаксиращите пози в това отношение са особено полезни за ръцете и краката. Функциите на клетките в тялото се подобряват заради доставката на по-голямо количество кислород до тях.

Възприето е, че усукващите пози изтласкват венозна кръв от вътрешните органи и позволяват на кръвта, наситена с кислород, да навлезе в тях след като човек се освободи от позата. Обърнатите пози стимулират циркулацията на венозната кръв обратно в сърцето, където може да се изпомпва в белите дробове, за да бъде наситена с кислород. Това може да бъде от полза при подуване на краката от сърдечни или бъбречни проблеми.

Йога също така може да стимулира повишаването на нивата на хемоглобина и червените кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите.

Проучванията установяват, че практиката на йога понижава сърдечната честота в покой, повишава издръжливостта и може да подобри максималното усвояване на кислород по време на практиката. В зависимост от различните видове йога асани, от интензитета и използвания дихателен метод, се наблюдава различно действие върху сърдечносъдовата система.

Според много изследвания йога практиката може да понижи стойностите на кръвното налягане, като колкото по-високи са те, толкова по-голям е спадът в тях.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК