Най-подходящите етерични масла при стрес, безпокойство и безсъние

Лавандуловото масло е едно от най-полезните при тревожност

30.04.2022 | 22:40 Редактор: Ваня Кузманова
Най-подходящите етерични масла при стрес, безпокойство и безсъние

Ароматерапията може да се прилага и индиректно, а не върху кожата. Можете да напоите различни тампони или текстилни влакна с етерични масла, и да ги разположите на ключови места в дома. Така ароматът ще достига до вас по въздушен път, но ще е също така ефективен.

Кои са 10-те най-подходящи етерични масла при стрес, безпокойство и безсъние?ар

1. Мента

Ментата има много свеж и ободряващ аромат. Тя подпомага освежаването на ума, стимулира позитивните емоции, има успокояващ ефект и върху храносмилането, от което до голяма степен зависи и емоционалното състояние. Ментата помага да внесем усещане за свежест и охлаждане, което има допълнителен ефект при безсъние.

2. Лавандула

Лавандуловото масло е едно от най-полезните при тревожност и стрес етерични масла. То се използва за облекчаване на стреса от векове в аюрведа. Има превъзходен цветен аромат, който е с релаксиращ ефект и допринася за по-лесно заспиване. Можете да капнете 1-2 капки лавандулово масло на възглавницата си или да поставите уханни тампони с лавандула в спалнята.

3. Чаено дърво

Маслото от чаено дърво има успокояващ, топъл и създаващ комфорт аромат. То успокоява, освежава и същевременно предразполага към сън. В допълнение маслото от чаено дърво има редица ползи за кожата и имунната система.

4. Бергамот

Маслото от бергамот има свойството да намалява стреса, да подобрява различни кожни състояния, да успокоява нервната система. Има релаксиращ ефект и стимулира съня. Сладкият му и леко цитрусов аромат внася спокойствие и баланс в дома.

5. Иланг-иланг

Маслото от иланг-иланг има също толкова добри ползи против стрес, колкото другите масла. То е прекрасно и при сърдечносъдови проблеми, тъй като може да допълни медицинската терапия при такива проблеми, и да балансира кръвното налягане.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК