Как да се справим с хроничния стрес?

Когато човек не предприеме мерки, могат да се наблюдават здравословни усложнения

29.04.2022 | 23:33 Редактор: Ваня Кузманова
Как да се справим с хроничния стрес?

Чувството на непрестанен стрес и напрежение в живота на хората може да бъде резултат от различни причини. Неговата проява също може да варира - различна физическа симптоматика, промени в настроението, изпитване на силни емоции и много други.

Обикновено разликите във физическата и емоционалната симптоматиката са резултат от нивото на стреса. Някои от най-често срещаните признаци и симптоми включват чувство на безпокойство, затруднена концентрация, необичайни хранителни навици, промени в настроението, ниско самочувствие, нарушения в съня или мускулно напрежение. Понякога е възможна и появата на гадене и депресия.

Дългосрочната профилактика и контрол на стреса са много важни, защото понижават риска от сърдечни заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане и психични нарушения. Стресът може да бъде остър или хроничен. Острият е краткотраен и обикновено възниква, когато човек практикува нещо ново, вълнуващо или заради внезапен спор.

Хроничният стрес продължава с времето, в някои случаи може да се наблюдава със седмици или месеци. Обикновено причина за него са семейни, финансови или проблеми на работното място. Когато човек не предприеме мерки за своя хроничен стрес, могат да се наблюдават редица здравословни усложнения.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК