Нарушенията на съня увеличават болката ни - защо витамин D е толкова важен?

Осигурява здравината на костите и зъбите, има противовъзпалителен ефект...

07.03.2022 | 23:51 Редактор: Искра Ангелова
Нарушенията на съня увеличават болката ни - защо витамин D е толкова важен?

Витамин D всъщност е хормон, тъй като тялото може да го произвежда в достатъчни количества, но само когато грее слънце и кожата влиза в контакт с достатъчно UVB лъчение.

Витамин D осигурява здравината на костите и зъбите.

Той регулира имунната система, като по този начин намалява чувствителността към инфекции, има противовъзпалителен ефект, повдига настроението и подобрява развитието на повечето хронични заболявания. Въпреки че ролята на витамин D в костния метаболизъм е много добре проучена, става все по-ясно, че витамин D е незаменим и за много други биологични процеси, например при обработката на сигнали за болка и в регулирането на циркадния ритъм.

Витамин D, болка и нарушения на съня

Вече е известно, че нарушенията на съня могат да увеличат болката и обратно. Все още обаче не е било ясно как точно витамин D се вписва в този контекст.

Проучване, проведено от изследователи от катедрата по психобиология на Федералния университет в Сао Пауло в Бразилия и публикувано в Journal of Endocrinology, е дало яснота върху темата. Бразилските изследователи са разгледали последните проучвания за връзката между витамин D, съня и болката.

Фокусът е бил особено насочен върху хроничната болка като тази, причинена от проблеми с гърба, фибромиалгия, артрит и менструални спазми. Хроничната болка засяга повече хора, отколкото сърдечните заболявания, рака и диабета, взети заедно. Болката се регулира от централната нервна система, заедно с периферната нервна система.

Последната се състои от нерви, които предават сигнала за болка към мозъка и гръбначния мозък. Оттам човекът научава къде точно и колко го боли. Имунната система също участва в интензивността на болката.

Тя взаимодейства с периферната нервна система, например чрез възпалителни процеси, които могат значително да повишат чувствителността. Също така, качеството на съня може да повлияе на болката.

Колкото по-малко спим, толкова по-интензивна е болката. Тъй като витамин D участва както в качеството на съня, така и в процесите на възпаление, той също може да повлияе на чувствителността към болка.

Един от авторите на изследването, д-р Моника Леви Андерсен, пояснява, че можем да предположим, че комбинацията между адекватния прием на витамин D и адекватната хигиена на съня прави терапията на болката по-ефективна.

Витамин D и качеството на съня

Екипът на Андерсен е демонстрирал връзката между витамин D и качеството на съня въз основа на 19 проучвания, проведени между 2011 и 2017 г.. Обструктивната сънна апнея, която е свързана с тежко нарушение на съня, също може да бъде облекчена чрез поддържане на здравословно ниво на витамин D.

Много от прегледаните проучвания също директно изследват влиянието на витамин D върху цялостното качество и продължителност на съня.

Четете цялата статия в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК