Ето защо ходенето е по-добра тренировка от тичането

Прекалено натоварващите упражнения влияят негативно върху здравето

17.02.2022 | 10:50 Редактор: Здравко Черкезов
Ето защо ходенето е по-добра тренировка от тичането

Прекалено натоварващите тренировки влияят върху нивата на стрес, върху хормоните, мотивацията, глада, нивата на енергия в тялото. Ето защо не трябва да правите грешката да тичате всеки ден или ежедневно да наблягате на високоинтензивните тренировки в стремежа да постигнете целите си.

Това по-скоро би имало обратен ефект и би довело до травми, високи нива на стрес, хормонален дисбаланс, особено при жените, цялостно негативно въздействие върху здравето.

Защо ходенето не трябва да се пренебрегва като фитнес тренировка? По какъв начин то може да се окаже по-добрият избор от тичането?

1. По-малко гладни сте след ходене.

Тъй като бягането е високоинтензивна тренировка, при която се изчерпват големи запаси от енергия, скоро след тичане обикновено сте много гладни и по-склонни да погълнете повече калории. При ходенето не се изчерпват всички запаси от гликоген в мускулите и черния дроб, което не предполага внезапен силен глад скоро след тренировка. Това прави поддържането на здравословен режим на хранене по-лесно, защото и контролът върху глада е по-лесен.

2. Ходенето поддържа нивата на кортизол в кръвта.

При тичане се повишават нивата на кортизол, защото се повишава и стресът в организма. Тялото се бори с предизвикателството, пред което го поставяте и е нормално стресовите хормони да скочат. Това, разбира се, има както негативни, така и положителни ефекти. При ходенето обаче нивата на кортизол остават сравнително стабилни, което е плюс.

3. Ходенето е по-лесно за тялото, но е не по-малко ефективно.

Тичането и ходенето могат да се заменят взаимно, като ходите умерено или бързо, но за по-продължително време. Така можете да постигнете сходно изгаряне на калории, което ще извършите при тичане, но за по-кратко време. Бягането е по-изтощително и увреждащо за ставите, хрущялите, сухожилията и костите, докато ходенето няма такъв сериозен ефект върху тях.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК