Тренирайте сутрин за по-голяма ефективност

Физическата активност в по-ранните часове е полезна за мускулния метаболизъм

01.12.2021 | 06:30 Редактор: Теодора Патронова
Тренирайте сутрин за по-голяма ефективност

Според научни литературни източници, тренировките сутрин са по-ефективни от тези през по-късните часове на деня.

По-добрите резултати се дължат на подобрено "управление" на метаболитните пътища и енергийната хомеостаза.

Съвкупността от хранителния прием, метаболизма и системните енергийни разходи заедно играят важна роля в поддържането на енергийната хомеостаза и предотвратяването на различни метаболитни нарушения.

Циркадният ритъм е основният фактор, оказващ влияние върху регулацията на енергийния метаболизъм. Следователно синхронизирането на тренировките с него могат да бъдат ефективен начин за повишаване ползите за здравето от упражненията, както и за поддържане на адекватен енергиен баланс.

Упражненията регулират мускулния метаболизъм, чиято функционалност е пряко свързана с циркадния ритъм на тялото.

Според проучвания сутрешните аеробни упражнения предизвикват значителна редукция на нощното систолично кръвно налягане, в сравнение със следобедните или вечерните упражненията.

Сутрешните упражнения също се свързват и с по-голяма продължителност на дълбокия сън през нощта.

Като цяло сутрешната физическа активност е полезна за мускулния метаболизъм, тъй като се наблюдава повишено активиране на гликолитичните пътища, по-високо използване на въглехидрати и алтернативни енергийни източници, повишено разграждане на мазнини и аминокиселини и адаптация към системния разход на енергия.

Въпреки позитивите от сутрешните тренировки е важно да се има предвид и индивидуалната поносимост към физическо натоварване при всеки човек.

Поради тази причина физическата активност на трениращите трябва да бъде съобразена с техния живот и навици - дали са по-активни сутрин или вечер. При някои от тях, сутрешните упражнения могат да се отразят демотивиращо, което да доведе до по-малко ползи за здравето.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК