10 плода, бедни на въглехидрати, подходящи за вашата кетодиета

При нея храненето включва по-малко от 50 г въглехидрати на ден

23.10.2021 | 11:38 Редактор: Искра Ангелова
10 плода, бедни на въглехидрати, подходящи за вашата кетодиета

Плодовете са с най-високо съдържание на естествени въглехидрати и захари. Не всички от тях обаче съдържат еднакво количество въглехидрати. Някои са с по-висок гликемичен индекс от други.

Кетодиетата е начин на хранене, наблягащ на мазнините и протеините за сметка на въглехидратите. По този начин тялото свиква да черпи енергия при разграждането на протеините и мазнините, а не от въглехидратите, както по природа сме устроени. Въглехидратите са най-лесният източник на енергия, затова и организмът ни е устроен да черпи енергия първо от тях.

При кетогенната диета храненето включва по-малко от 50 г въглехидрати на ден, като приемът на протеини и мазнини е в по-висок процент. Всеки организъм има индивидуални нужди, затова и кеторежимът е съобразен с тях. Според клиника Кливланд, стандартният кеторежим включва 70 до 80% от калориите да идват от мазнините, 20% от протеините и едва 5% от въглехидратите. Този режим е твърде рестриктивен и се налага да протича под лекарско наблюдение.

Съществуват и по-облекчени форми на кетодиетата, при които въглехидратите достигат между 20 и 50% от общия дневен прием на макроелементи. Тъй като плодовете имат най-много въглехидрати от останалите храни е от ключово значение техният прием да се ограничи. В дългосрочен план това има благоприятен ефект върху редукцията на мазнините и телесното тегло.

Тъй като някои плодове са по-нисковъглехидратни от други, те са подходящи за спазване на кетодиета.

Лимони 

Лимоните са фантастичен източник на витамин С. Много бедни на калории са. В една чаша лимони се съдържат невероятните 11 калории. Изпълнени са с антиоксиданти, фибри, витамини. Допринасят за добро храносмилане и потискате позивите за повръщане и гадене. В една чаша лимони се съдържат около 3 грама въглехидрати, което е нищожно количество, информира az-jenata.bg.

Авокадо 

Въпреки че не е сладко, авокадото е плод. То е изключително богато на мазнини и фибри, и бедно на въглехидрати. В една чаша авокадо се съдържат 11 г мазнини, 3 г въглехидрати, множество фибри, калий, магнезий.

Къпини

Къпините са бедни на въглехидрати. В една чаша къпини се намират около 3 г въглехидрати, 4 г фибри, 117 микрограма калий, 15 мг витамин С и 14 мг витамин К. Този нисковъглехидратен плод е много подходящ за отслабване, тъй като съдържа около 60 калории за една чаша.

Домати 

Въпреки че считаме доматите за зеленчук, те по-скоро се числят към плодовете заради сладостта си. Въпреки нея обаче доматите са бедни на въглехидрати. В една чаша чери домати, които са и сред най-сладките сортове, се съдържат около 4 грама нетни въглехидрати и едва 30 калории. Доматите са подходящи за кетодиета, но и не само. Съдържат изобилие от ликопен, вид антиоксидант, както и много витамин С.

Ревен 

Ревенът не е точно плод, а по-скоро тревисто растение. Въпреки това той има леко кисела сладост, която можете да използвате дори в рецепти за сладкиши и десерти. В една чаша ревен се съдържат около 2 грама фибри, само 26 калории, изобилие от витамини А, С, В, протеини и съвсем малко въглехидрати – 4 г на 100 грама ревен.

Карамбола (звезден плод)

Карамболата е азиатски тропически плод, който прилича на звезда, когато е нарязан, откъдето идва и прякорът му. Той е беден на въглехидрати. В една чаша се съдържат около 5 грама, както и 4 грама фибри. В този вкусен плод се съдържат още калий и витамин С в добри количества.

Малини

Малините са прекрасен горски плод, пълен с антиоксиданти. Те са бедни на калории и въглехидрати, което ги прави идеални за кетодиета. В една чаша малини се съдържат около 5 г захари, 8 грама фибри и само 64 калории.

Пъпеш 

Пъпешът е сладък, но не съдържа толкова много въглехидрати, колкото предполагате. В една чаша пъпеш се съдържат около 13 грама захари, 2 грама фибри. С консумацията му все пак трябва да се внимава и да не се надвишава препоръчителния дневен прием, защото все пак въглехидратите му са повече от тези на останалите плодове в този списък. Богат източник е още на бета-каротин, витамин А, С, калий.

Ягоди 

В една чаша ягоди се съдържат около 9 грама въглехидрати и 3 грама фибри, както и само 53 калории. Пълни са с антиоксиданти, витамини минерали. Те са един от най-добрите източници на витамин С.

Диня 

Динята е чудесно средство да се хидратирате. Една чаша диня съдържа 12 г въглехидрати и изобилие от фибри. Същото количество диня носи на организма само 46 калории.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК