Кои са храните, които не трябва да топлите в микровълнова?

Може да изглежда, че оризът е подходящ за претопляне в нея, но това не е така

16.10.2021 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които не трябва да топлите в микровълнова?

Микровълновата е удобство, което дава възможност за много бързо претопляне на храната. Това спестява време и усилия. Знаем, че има някои материали, които не трябва да слагаме в микровълнова, например пластмаси (освен ако не са специално предназначени за микровълнова), метали, златни украшения по съдовете.

Но знаем ли, че има и храни, които също не е добре да слагаме в микровълновата?

Има някои храни, които не е препоръчително да претопляме в микровълнова.

Твърдо сварени яйца 

Без значение дали варените яйца са с черупка или не, не е добра идея да ги слагате в микровълновата. При термична обработка в микровълновата в яйцата се натрупва огромно количество пара, което може да ги превърне в нещо като тенджера под налягане. Яйцето може да експлодира, да се пръсне из цялата вътрешност на микровълновата, дори да я повреди.

Преработени меса 

Обработените меса съдържат немалки количества консерванти и подобрители, които удължават годността на продукта. Тези вещества могат да се превърнат в токсични в микровълновата. В тях настъпват химически промени, като окисляване на холестерола в процеса на повторно претопляне, според Journal of American and Food Chemistry. Проучването предполага, че претоплянето на преработени меса в микровълнова може да доведе окислителни процеси в продуктите, които имат потенциално канцерогенен характер.

Картофи 

Не е добре да претопляте картофи в микровълнова, особено в алуминиево фолио, защото това може да накара бактерията C. botulinum да се размножи и да причини инфекции, като ботулизъм. Микровълновата няма силата да убие този род бактерии. За предпочитане е картофите да се готвят и претоплят в обикновена фурна, съветва az-jenata.bg.

Грозде 

Надали бихте претоплили грозде или който и да е плод в микровълнова, освен ако той не е в някакво ястие, печиво, сос или напитка. Не е добра идея обаче, защото гроздето е много богато на вода, която се разширява при този тип нагряване и може да се пръсне, да се разлети из цялата повърхност на микровълновата, както и да влоши състоянието на ястието, в което се намира. 

Червени люти чушки 

Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което придава лютия им вкус. Този биохимикал може да се активира още повече след претопляне в микровълновата, да насити въздуха в помещението и да предизвика дихателни проблеми и проблеми с очите.

Цвекло 

Подобно на листните зеленчуци, в цвеклото също се случва трансформация на нитратите в нитрозамини. Микровълновата може да промени и вкусовите качества на това кореноплодно.

Листни зеленчуци 

Ако планирате да сготвите или претоплите зелени листни зеленчуци, по-добре го направете в стандартна фурна, а не в микровълнова. В микровълновата нитратите в зеленчуците се трансформират в нитрозамини, които могат да бъдат канцерогенни, пише thehealthy.com.

Пилешко 

Микровълновата невинаги убива бактериите. Това важи и за пилешкото месо. В него се съдържат множество бактерии, които имат потенциално опасно влияние върху човешкия организъм. Салмонелата е една от тези бактерии. В микровълновата тя не може да бъде неутрализирана напълно. Затова не е препоръчително да претопляте пилешкото там.

Ориз 

Може да изглежда, че оризът е подходящ за претопляне в микровълнова, но това не е така. Проблем с ориза може да възникне заради специфична бактерия, която се среща в него и която може да остави своите спори в ориза, тъй като микровълновата не е достатъчна да ги убие. Според изследване в International Journal of Food Microbiology, бактерията Bacillus Cereus е изумително устойчива на нагряване в микровълнова. Нейните спори могат да причинят хранително отравяне, ако се размножат в храносмилателния тракт.

Кърма 

Много майки замразяват кърмата си и след това я претоплят, за да я предложат на бебето си. Ако правите това, значи не правите нищо нередно. Този  метод е позволен от лекарите, но е важно да не претопляте кърмата в микровълновата, с колкото и малко време да разполагате. Течностите в микровълновата не се загряват равномерно. Това означава, че може да има горещи точки в млякото, които да изгорят кърмачето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК