Микровълновата е удобство, което дава възможност за много бързо претопляне на храната. Това спестява време и усилия. Знаем, че има някои материали, които не трябва да слагаме в микровълнова, например пластмаси (освен ако не са специално предназначени за микровълнова), метали, златни украшения по съдовете.
Но знаем ли, че има и храни, които също не е добре да слагаме в микровълновата?
Има някои храни, които не е препоръчително да претопляме в микровълнова.
Твърдо сварени яйца
Без значение дали варените яйца са с черупка или не, не е добра идея да ги слагате в микровълновата. При термична обработка в микровълновата в яйцата се натрупва огромно количество пара, което може да ги превърне в нещо като тенджера под налягане. Яйцето може да експлодира, да се пръсне из цялата вътрешност на микровълновата, дори да я повреди.
Преработени меса
Обработените меса съдържат немалки количества консерванти и подобрители, които удължават годността на продукта. Тези вещества могат да се превърнат в токсични в микровълновата. В тях настъпват химически промени, като окисляване на холестерола в процеса на повторно претопляне, според Journal of American and Food Chemistry. Проучването предполага, че претоплянето на преработени меса в микровълнова може да доведе окислителни процеси в продуктите, които имат потенциално канцерогенен характер.
Картофи
Не е добре да претопляте картофи в микровълнова, особено в алуминиево фолио, защото това може да накара бактерията C. botulinum да се размножи и да причини инфекции, като ботулизъм. Микровълновата няма силата да убие този род бактерии. За предпочитане е картофите да се готвят и претоплят в обикновена фурна, съветва az-jenata.bg.
Грозде
Надали бихте претоплили грозде или който и да е плод в микровълнова, освен ако той не е в някакво ястие, печиво, сос или напитка. Не е добра идея обаче, защото гроздето е много богато на вода, която се разширява при този тип нагряване и може да се пръсне, да се разлети из цялата повърхност на микровълновата, както и да влоши състоянието на ястието, в което се намира.
Червени люти чушки
Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което придава лютия им вкус. Този биохимикал може да се активира още повече след претопляне в микровълновата, да насити въздуха в помещението и да предизвика дихателни проблеми и проблеми с очите.
Цвекло
Подобно на листните зеленчуци, в цвеклото също се случва трансформация на нитратите в нитрозамини. Микровълновата може да промени и вкусовите качества на това кореноплодно.
Листни зеленчуци
Ако планирате да сготвите или претоплите зелени листни зеленчуци, по-добре го направете в стандартна фурна, а не в микровълнова. В микровълновата нитратите в зеленчуците се трансформират в нитрозамини, които могат да бъдат канцерогенни, пише thehealthy.com.
Пилешко
Микровълновата невинаги убива бактериите. Това важи и за пилешкото месо. В него се съдържат множество бактерии, които имат потенциално опасно влияние върху човешкия организъм. Салмонелата е една от тези бактерии. В микровълновата тя не може да бъде неутрализирана напълно. Затова не е препоръчително да претопляте пилешкото там.
Ориз
Може да изглежда, че оризът е подходящ за претопляне в микровълнова, но това не е така. Проблем с ориза може да възникне заради специфична бактерия, която се среща в него и която може да остави своите спори в ориза, тъй като микровълновата не е достатъчна да ги убие. Според изследване в International Journal of Food Microbiology, бактерията Bacillus Cereus е изумително устойчива на нагряване в микровълнова. Нейните спори могат да причинят хранително отравяне, ако се размножат в храносмилателния тракт.
Кърма
Много майки замразяват кърмата си и след това я претоплят, за да я предложат на бебето си. Ако правите това, значи не правите нищо нередно. Този метод е позволен от лекарите, но е важно да не претопляте кърмата в микровълновата, с колкото и малко време да разполагате. Течностите в микровълновата не се загряват равномерно. Това означава, че може да има горещи точки в млякото, които да изгорят кърмачето.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Издигнаха къщички и палатки за протестиращите фермери край Промахон-Кулата
Тръмп е разтревожен от посещението на Путин в Индия
Патриарх Даниил отказа на краля на Йордания да участва в религиозен форум
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Вода от розмарин и как помага тя на косата?
По-устойчиви доставки на лекарства: Съветът на ЕС подкрепи новия регламент за критичните медикаменти
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Рискуват ли потребителите при пазаруване с чатбот?
Мерц предотврат крах на правителството с одобрение на закона за пенсиите
Капацитетът за възобновяема енергия в Китай расте трикратно за последните пет години
Финансовият директор на "Фантастико": Най-голямото предизвикателство ще е преходният период към еврото