Няколко трика за дълготрайно съхранение на различни храни

Ако съхранявате домашно изпечени бисквити в стъклен буркан те може да мухлясат или да изсъхнат

29.08.2021 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова
Няколко трика за дълготрайно съхранение на различни храни

Съхранението на храната вкъщи и в хладилника е много важна предпоставка за това продуктите ни да останат максимално дълго свежи, пресни и годни за консумация. Много често храната се разваля, дори да бъде държана в хладилник. Това невинаги е достатъчно. С някои трикове за съхранение обаче ще можете да опазите храната си годна за по-дълго и няма да се налага да изхвърляте продукти, разхищавайки средства.

Ето няколко полезни трика за запазване свежестта на различни храни.

Аспержи 

Ако сте си купили цяла връзка аспержи, а няма да ги използвате всичките, не се страхувайте да си запазите част от тях. За целта ги потопете в дълбок съд с вода. Увийте върховете им с найлонов плик и го захванете с ластик. Това ще запази аспержите свежи до няколко дни. 

Пресен корен джинджифил 

За да съхраните пресни корени джинджифил за по-дълго, сложете ги в буркан с вода. Водата трябва да е преварена и охладена. Дръжте буркана със затворен капак и в хладилник, съветва az-jenata.bg.

Доматено пюре 

Ако имате голямо количество доматено пюре, което няма да използвате веднага (защото обикновено така се случва, тъй като е концентрирано), можете да го замразите на малки порции във формички за лед. Така ще размразявате по малко, само колкото ви е нужно. Останалото количество ще остане свежо за по-дълго.

Бисквити 

Ако съхранявате домашно изпечени бисквити в стъклен буркан, например, те може да мухлясат или да изсъхнат. За да ги предпазите от това, поставете при тях една филия хляб. Той ще абсорбира излишната влага, като домашните ви бисквити ще останат свежи за по-дълго. 

Разрязано авокадо 

В досег с въздуха разрязаното авокадо покафенява светкавично. Не и ако в купата с авокадото поставите разрязана глава кромид лук. Сложете лука в купата с авокадото и покрийте с капак. Лукът ще предпази авокадото от покафеняване за около 1-2 дни.

Цяло авокадо 

Ако имате цяло авокадо в повече, което няма да използвате скоро или го чакате да узрее, има вероятност то да започне да покафенява и да се развали. За да го предпазите от това, сложете го в хартиена торбичка и го съхранявайте в хладилник. Това ще помогне на авокадото да остане с гладка зелена ципа за по-дълго. 

Брашно 

За да предпазите брашното от влага и буболечки, сложете в него 1-2 дафинови листа. Тяхната миризма ще прогони насекомите.

Хляб 

Хлябът мухлясва, ако се държи дълго в хладилник, а и извън него. За да го предпазите от мухъл, сложете парче целина в плика с хляба. Тя няма да го умирише или да навреди на текстурата му, а ще извлече влагата от хляба, предпазвайки го от мухлясване.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК