Как да почистим кухнята за 5 минути?

Почистете стъклените чаши с ориз

08.10.2021 | 16:50 Редактор: Искра Ангелова
Как да почистим кухнята за 5 минути?

Ако нямате време да чистите часове наред замърсените повърхности и уреди в кухнята, не сте сами. Всяка домакиня знае колко трудоемко е чистенето на кухнята, както и колко време отнема. Затова предлагаме някои ефективни методи за бързо почистване, които ще ви станат любими.

Почистете микровълновата с лимон

Лимонът има свойството да разгражда мазнините. И тъй като микровълновата работи, като нагрява течностите и водата в храната, можете да я използвате по хитър начин. Сложете купа с вода в микровълновата. В нея сложете няколко резена лимон. Пуснете за няколко минути, докато водата започне да се изпарява и да насища цялата вътрешност на микровълновата. Лимонът ще отдели своите частици и ароматни етерични масла, като образуваният конденз ще разтвори насложилите се мазнини. След това само ще ги избършете с гъба или парцал.

Почистете стъклените чаши с ориз

Ако любимият ви сервиз за вино се е боядисал в червено, това е неприятно, защото петната от вино са упорити и не се отстраняват лесно. Не и ако използвате ориз. Напълнете половината чаша с топла вода, препарат за съдове, 1-2 лъжици оцет. Към сместа добавете и една чаша суров ориз. Похлупете чашата с чинийка или с ръка. Разклатете много добре. Разбърквайте с лъжица в продължение на още 2 минути. След това измийте по стандартния начин. Петната ще изчезнат. Ако са прекалено упорити, повторете процедурата, съветва az-jenata.bg.

Почистете стомана с кокосово масло

Всичко, което е от стомана в кухнята ви, може да се почисти с кокосово масло. Просто втрийте малко разтопено кокосово масло в стоманените повърхности, уреди или смесители с помощта на микрофибърна кърпа. След това изплакнете и подсушете с кухненска хартия. Стоманата ще заблести.

Стерилизирайте дървени дъски в микровълновата

Дървените дъски са средище на бактерии. Върху тях се режат сурови меса, зеленчуци, плодове, продукти, които съдържат бактерии. Дъската и влагата по нея в комбинация с цепнатините по повърхността ѝ съставляват идеалната среда за развитие на тези бактерии. Затова е важно често да я дезинфекцирате. Можете лесно да го направите, като я пуснете в микровълновата. Това е най-бързият начин за стерилизирането ѝ. След това я измийте по стандартния начин.

Освежете хладилника с кафе

Можете да си направите дезодорант за хладилник с кафе. То замества содата, ако не разполагате с такава. Поставете чинийка с мляно кафе на един от рафтовете на хладилника. За неутрализиране на по-силни и неприятни миризми сложете повече от една чинийки. Лошите миризми ще се абсорбират и неутрализират от кафето.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК