Хормоналният дисбаланс - как и какво го регулира?

Нивата на хормоните се движат в различни граници през различни етапи от живота

26.09.2021 | 17:06 Редактор: Юлия Христова
Хормоналният дисбаланс - как и какво го регулира?

Хормналният дисбаланс може да е виновен за редица нежелани симптоми, от умора или наддаване на тегло до сърбеж по кожата или лошо настроение.

Хормоните са химикали, произвеждани от жлезите в ендокринната система, които се освобождават в кръвта.

Дисбалансът възниква при прекомерено или недостатъчно производство на определени хормони.

Те са от изключителна важност за регулиране на много различни процеси в организма, включително апетит и метаболизъм, цикли на сън и бодърстване, репродуктивни цикли и сексуална фунцкия, телесна температура и други.

Не е изненадващо, че дори и най-малкият дисбаланс може да има забележим ефект върху цялостното здраве и благополучие.

Нивата на хормоните естествено се движат в различни граници през различни етапи от живота, най -забележимо по време на пубертета и при жените по време на менструалния цикъл, бременността и менопаузата. Те също могат да бъдат засегнати от начина на живот и определени медицински състояния.

Важно е да забележите промените в тялото си навреме и да получите подходящо лечение, независимо дали това включва използване на медикаменти или допълнителна терапия, или извършване на промени в начина на живот за възстановяване на баланса и вашето здраве.

Промени в настроението

Женският полов хормон естроген има ефект върху невротрансмитерите в мозъка, включително серотонин (химикал, който повишава настроението). Колебанията в нивата на естроген могат да причинят предменструален синдром или депресивно настроение по време на перименопаузата (фазата преди менопаузата) и менопаузата, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК