Какви са основните симптоми на хормонален дисбаланс?

Някои дебалансирани хормони могат да ви накарат да похапвате повече богати на въглехидрати храни

25.05.2021 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
Какви са основните симптоми на хормонален дисбаланс?

Хормоналният баланс на жените е крехък. Той може да бъде нарушен от нездравословна диета, от липса на спорт и сън, както и от хроничен стрес. За съжаление, дори и да практикувате здравословен начин на живот, хормоналният дисбаланс също може да бъде ваш проблем.

За да държите хормоните си под контрол, от съществено значение е да се научите кои са основните симптоми на дисбаланс. Не само трябва да знаете тези симптоми, но също така е полезно да научите и за витамините, които са от съществено значение за доброто здраве.

Какви са основните симптоми на хормонален дисбаланс?

Нито едно проучване досега не е успяло да дефинира едно определено състояние на нашето тяло като сигурен факт, че то е причинено от хормонален дисбаланс. Въпреки това, някои от симптомите, които усещате, е възможно да бъдат свързани именно с това състояние. Ето и сигналите, които вашето тяло ви изпраща, и които не трябва да пренебрегвате:

Умора:

Ако се уморявате много по-лесно, независимо че получавате достатъчно нощен сън и то качествен, възможно е да се касае за хормонален дисбаланс.

ПМС:

Според статия, публикувана от "Менопауза Интернешънъл", не са намерени убедителни доказателства, че хормоналният дисбаланс причинява т. нар. предменструален синдром. Проучванията обаче показват, че производството на прогестерон може да е свързано със синдрома.

Наддаване на тегло:

Някои дебалансирани хормони във вашето тяло могат да ви накарат да жадувате и да похапвате повече богати на въглехидрати храни и/или сладкиши, вследствие на което да напълнеете за кратко време.

Косопад:

По принцип е обичайно косата ви да се къса, ако цъфти или поради честото ѝ стилизиране и боядисване, но ако забележите по-сериозен косопад, то може да се касае за хормонален проблем.

Задържане на вода:

Ако сте забелязали, че дънките ви са по-тесни от обикновено, въпреки че не сте качили килограми, както и че пръстените ви се впиват в пръстите ви и др., особено по време на менструация, то може и да задържате вода, а това да се дължи на хормонален дисбаланс.

Окосмяване по лицето:

Не е необичайно за някои жени да имат леко окосмяване над горната устна или по брадичката и да се нуждаят от време на време от епилация или изрусяване на тези косъмчета. Когато обаче този мъх стане по-груб и забележим, това може да сигнализира за свръхпроизводство на мъжки хормони.

Остеопороза:

В статия, публикувана от Clinical Orthopedics and Research, се казва, че експертите не знаят точните причини за това осакатяващо костно състояние. В статията обаче се споменава, че поне пет хормона са отговорни за здравето на костите, така че е възможно дисбалансът да е причината.

Инфекции на уринарния тракт:

Тези досадни проблеми могат да причинят болка и парене в областта на пикочните пътища. Въпреки че са бактериални, хроничните инфекции на уринарния тракт могат да са намек за хормонален проблем.

Ниско либидо:

Преминавайки от тийнейджърските години към зрялата възраст, всяка жена обикновено знае какво е нивото ѝ на сексуално желание. Това ниво може да се засилва или да намалява според месечния цикъл, както и да има отношение към цялостното здраве на жената. Ако вашето либидо обаче е по-ниско от обичайното и си остава такова месеци наред, без да имате друг здравословен проблем, може да са виновни вашите хормони.

Кожни проблеми:

Кожата ви може да бъде суха, мазна, комбинирана или чувствителна по природа. Ако обаче изведнъж се промени драстично, например сухата кожа да се омазнява, а мазната да се лющи, то може причината да е хормонален дисбаланс.

Проблеми с психичното здраве:

Според статия, публикувана от Международната конференция по пристрастяване и свързаните с нея разстройства, хормоналният дисбаланс може да повлияе на психичното здраве. Ако сте били диагностицирани с тревожност или депресия, добре е вашият личен лекар да ви назначи изследвания за проверка на нивата на хормоните ви.

Четирите най-важни хормона за здравето на жените:

Вашата ендокринна система е съвкупност от жлези в цялото ви тяло, които произвеждат специфични хормони. Всеки хормон е отговорен за жизненоважна роля във вашето здраве. Ето и четирите основни хормона, които е важно да идентифицирате.

1. Инсулин

Нивата на глюкоза в тялото ви се контролират от този хормон, който се произвежда от панкреаса. Когато инсулинът ви е в дисбаланс, нивата на глюкозата също са дебалансирани, което води до скокове и спадове на захар. Това състояние може да се превърне в диабет и да причини наддаване на тегло и други сериозни здравословни проблеми.

2. Кортизол

Когато тялото ви е под стрес и преминавате в режим на оцеляване, надбъбречните жлези изпомпват адреналин и кортизол в организма. Той дава на тялото ви прилив на енергия за самозащита. Ако сте хронично стресирани, твърде много кортизол може да повлияе на вашето настроение, ниво на енергия и тегло.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК