10 сигнала на тялото, които не бива да пренебрегваме

Обърнете им внимание

11.02.2021 | 06:30 Редактор: Ралица Братанова
10 сигнала на тялото, които не бива да пренебрегваме

Тялото ни непрекъснато ни изпраща сигнали. Рядко обаче се вслушваме и вглеждаме в тях. Всяка външна проява, която наблюдаваме в тялото ни, може да е признак, че е време да му обърнем повече внимание. Има някои на пръв поглед незначителни симптоми, зад които обаче могат да се крият състояния, за които е добре да се посъветваме с лекар, пише Az-jenata.bg.

1. Сива коса

Посивяването и побеляването на косата е нормален процес на стареене, който засяга почти всички хора с течение на времето. Когато обаче се появи рано през 20-те и 30-те години е по-добре да попитаме доктора си дали е удачно да изследваме нивата си на кръвна захар и инсулин. В някои случаи ранното посивяване на косите е скрит признак на диабет.

2. Бенки

В повечето случаи бенките са нормални и безвредни. Доброкачествени бенки излизат по кожата през целия ни живот. Ако обаче забележим, че някоя бенка изменя цвета, формата си, вида си, текстурата си, задължително трябва да се консултираме с дерматолог.

3. Жълти очи

Пожълтяването на очите може да се дължи на липса на сън, настинка, вирусна инфекция. Но може и да крие опасни промени в тялото, като например жълтеница, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур. Възможно е да е признак на високо кръвно налягане или конюнктивит.

4. Напукани устни

Устните се напукват и изсъхват както през зимата заради студа, така и през лятото заради силните слънчеви лъчи и вятъра. Ако не свързвате напуканите си устни с това обаче е възможно да имате недостиг на витамини от група В, както и цинк.

5. Подут врат

Подутини в областта на шията в някои случаи могат да подсказват за проблеми с щитовидната жлеза. Подутината се наблюдава в предната част на шията. Възможно е и да усещате уплътняване, затруднено преглъщане, симптоми, наподобяващи болно гърло.

6. Падане на косми от веждите

Веждите оредяват с напредване на възрастта, което е нормален процес при много хора. Повишеното падане на космите в тази област може да се дължи и на заболявания на щитовидната жлеза, както при намалена, така и при увеличена функция. Възможно е да са придружени и с косопад.

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания

7. Зачервени длани

Червените длани могат да са причинени от атопичен дерматит, екзема, алергични реакции към различни храни, вещества, лекарства. Но могат и да са признак на чернодробни заболявания.

8. Промени в ноктите

Структурата и цветът на ноктите говорят много за вътрешното състояние на организма. Причините за промените в ноктите могат да са наистина много и различни. Задължително е да се обърнете към дерматолог или към личния си лекар, ако забележите някаква промяна в тях. Измененията в ноктите могат да говорят за инфекции, гъбички, хранителни дефицити, дефицити на важни витамини и минерали, анемия, хормонални проблеми.
 

9. Студени крайници

Ледени крака и ръце се наблюдават при анемия, при синдром на Рейно, както и при някои състояния, свързани с нарушения в сърдечносъдовата система.

10. Червени бузи

Зачервените бузи могат да бъдат симптом на хормонални промени, температурни колебания, на които тялото ви реагира, розацея, диабет.

Статията има единствено информативен характер. Тя няма за цел да поставя диагнози. Ако забележите някакви симптоми и изменения по тялото си – задължително се консултирайте с лекар.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК