Как хормоните на стреса влияят върху затлъстяването?

Кортизолът причинява напълняване

11.03.2021 | 13:17 Редактор: Ралица Братанова
Как хормоните на стреса влияят върху затлъстяването?

Всички са чували, че съществува връзка между стреса и напълняването. Много хора напълняват, когато сменят работата, жилището, когато имат емоционални проблеми с партньора или с колегите, с близки и приятели. Стресът е навсякъде около нас и е трудно да го избегнем. В даден момент се оказваме с натрупани излишни килограми въпреки спазването на хранителен режим и старанието да се храним здравословно, пише Az-jenata.bg.

Как се случва това? Каква е връзката между стреса и напълняването?

Натрупването на стресови фактори в тялото повишава хроничния стрес. Тялото реагира на този вид дългосрочен стрес, като повишава нивата на хормона на стреса кортизол. Той е полезен и нужен на тялото за регулацията на редица процеси. Но когато се натрупа прекалено много и нивата му останат устойчиво високи, кортизолът причинява напълняване.

Проучване от 2016 година на австралийски учени, цитирани от healthdigest.com установява, че кортизолът стимулира апетита, което е част от причините стресът да кара повечето хора да се обръщат към комфортните храни, които успокояват нервната им система и им дават лъжливо усещане за щастие.

Друго проучване от 2015 година, публикувано в Biological Psychiatry установява, че консумираните калории при високи нива на кортизол е по-вероятно да бъдат складирани под формата на мазнини и мастна тъкан в областта на корема.

Кортизолът не е единственият хормон, който е свързан със стреса и който предизвиква напълняване. Инсулинът е другият такъв фактор, който се влияе от нивата на стрес.

Когато кортизолът е висок, секрецията на инсулин от панкреаса намалява. При някои хора не намалява, а чувствителността на клетките към инсулина се понижава, което е допълнителен фактор за влошаване усвояването на захарите и въглехидратите от организма. Влошената чувствителност на клетките към инсулина води до повишено тегло и повишен риск от диабет тип 2.

При нарушен глюкозен толеранс захарите в кръвта остават недобре обработени, което оказва влияние върху теглото и общото здравословно състояние. Стойностите на инсулина също остават високи, тъй като чувствителността на клетките към този хормон е намалена. Глюкозата не се използва за енергия по правилния начин и това е предпоставка за натрупване на излишно тегло и мастна тъкан.

Стресът влияе върху нивата на инсулина, като потиска неговата секреция или намалява чувствителността на клетките към него. Като добавите към това и похапването на нездравословни храни, наднорменото тегло е в кърпа вързано.

Стресът кара организма да складира приетите калории в резерв, което пък от своя страна увеличава секрецията на инсулин. Получава се порочен кръг, който води до рязко повишаване на теглото, особено около талията. С течение на времето може да се развие трайна инсулинова резистентност, която повишава риска от диабет тип 2.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК