Всичко, което трябва да знаем за приема на витамин С

Дефицитът на определени витамини и микроелементи може да доведе до някои неблагоприятни промени в тялото

20.08.2021 | 21:50 Редактор: Жаклина Иванова
Всичко, което трябва да знаем за приема на витамин С

Всички сме наясно, че дефицитът на определени витамини и микроелементи може да доведе до някои неблагоприятни промени в тялото, дори развитието на заболявания при по-тежките авитаминози. Но са рядко случаите, в които недостигът на тези вещества да води до риск от смърт.

Така преди скорбутът или заболяването, което се развива следствие на хиповитаминоза от витамин С, е ставал честа причина за смърт при моряци, които са пътували на дълги разстояния.

Един от най-впечатляващите експерименти, провеждани с хора в Англия, който е имал дълготрайни последици за общественото здраве, е проучването за изчерпване на витамин С в Сорби. Резулатите носят и Нобелова награда на главния автор на проучването.

"Експериментът с витамин С е шокиращо проучване", обяснява Филип Хуйоел, водещ автор на нов анализ на изследването, практикуващ зъболекар и професор по орално-здравни науки в Училището по дентална медицина UW.

Двама от участниците в проучването с витамина дори достигат нива на дефицит, при които се проявяват животозастрашаващи сърдечни проблеми. Важно е все пак да се отбележи, че дори доведени до ръба на своите възможности, доброволците в проучването не са имали трайни последствия за здравето си.

Витамин С е важен елемент за осигуряване на способността на тялото да се възстановява след нараняване на кожата и лигавиците, поради нуждата от синтез на колаген. В допълнение колагенът поддържа и целостта на кръвоносните съдове. Този факт обяснява и риска от инсулти и сърдечни заболявания.

В крайна сметка изследователите, участвали в проучването от Сорби, установяват, че 10 милиграма на ден са достатъчни, за да се предотвратят признаците на скорбут.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК