Тези храни съдържат изобилие от витамин С

Витамин С е важен за здравето на имунната система

02.08.2021 | 21:03 Редактор: Жаклина Иванова
Тези храни съдържат изобилие от витамин С

Витамин С е важен за здравето на имунната система. Той обаче далеч надхвърля това свое свойство, тъй като е незаменим антиоксидант, който влияе цялостно на здравето. Той е и съществен компонент в синтеза на колаген – протеинът, без който не само кожата, но и всяка клетка в тялото не би могла да функционира правилно. Колагенът е важен за здравето на сухожилията, костите, ставните връзки.

Като антиоксидант, витамин С участва активно в процесите на имунната система, деленето на клетките, намаляването на възпаленията в тялото, от които зависи превенцията на хронични заболявания във важни органи и системи.

Свикнали сме да смятаме, че цитрусовите плодове са най-добрите източници на витамин С. Оказва се, че има още изненадващи храни, които са изключително богати на витамин С и е важно да ги включваме по-често в хранителния ни режим.

Кои са храните, в които се съдържа изобилие от витамин С, които да ядем по-често?

Чушки

Чушките са много богати на витамин С. Всички видове чушки съдържат ценния витамин и антиоксидант, но ако искате най-висока концентрация на витамин С, изберете жълти или червени чушки.

Кейл (къдраво зеле)

Къдравото зеле или кейл съдържа много добри количества витамин С. Само в една чаша кейл се съдържат около 80 мг витамин С. За предпочитане е да консумирате къдравото зеле сурово, защото така количествата витамин С се запазват. При готвене тези количества намаляват, но не пречи да изядете голяма порция кейл – то е бедно на калории и няма да навреди на диетата ви.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК