Възможни грешки, които допускате с приема на витамини

Витамините са необходими на организма за изпълнение на всички процеси и функции в него

10.06.2021 | 13:02 Редактор: Жаклина Иванова
Възможни грешки, които допускате с приема на витамини

Приемът на витамини не е детска игра. Тези вещества са необходими на организма за изпълнение на всички процеси и функции в него. Прекомерният прием на витамини може да има опасни ефекти. Приемът на някои витамини заедно също може да има негативно влияние върху организма, както и върху усвояването им. Някои витамини е добре да не бъдат приемани заедно.

Основно витамините се делят на водоразтворими и мастноразтворими. Водоразтворимите се усвояват в организма посредством водата и течностите в него. Принципът на съхранението им в тялото е много по-кратък, отколкото при мастноразтворимите, които се складират за по-дълго в тялото.

13 от основните витамини са мастноразтворими. Сред тях са А, D, Е и К. Останалите са водоразтворими. Те са витамините от група В, витамин С.

Ако приемате витамини ежедневно, трябва да се замислите дали ги приемате правилно. Ако пиете витамини накуп трябва да знаете, че не всички витамини могат и трябва да се приемат заедно.

Ако приемате например витамин К заедно с витамините D и А, тялото може да не успее да усвои пълното количество приет витамин К. Ако приемате витамините отделно и през интервал от време един от друг, усвояването на витамин К би било много по-качествено, пише The Healthy. Витамин Е пък има разреждащо кръвта действие. Витамин К също участва в механизмите на съсирването. Едновременният прием на витамин Е може да намали действието на витамин К.

Водоразтворимите витамини С и В се съхраняват за по-кратко в организма и вероятността да доведат до проблеми при едновременно приемане е малка. Това е така, защото организмът ги изхвърля чрез урината ежедневно, като по този начин отстранява излишъка от тях, ако има такъв.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК