Вижте кои витамини са важни за очите и зрението

Витамин Е помага за защита на клетките в организма

16.05.2021 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова
Вижте кои витамини са важни за очите и зрението

Знаем, че витамините са от съществено значение за доброто функциониране на организма. Знаете ли какво е общото между лутеин, зеаксантин, витамини В1, В6, В9, В12 и омега 3 мастните киселини? Всички те са изключително важни и за здравето и функцията на очите. Вижте кои други се грижат за очното ни здраве и с кои храни може да си ги набавите.

Витамин Е

Отличен антиоксидант не само за здравето на кожата, но и на очите. Според редица западни изследвания, много състояния на очите са свързани с оксидативния стрес, който представлява дисбаланс между антиоксидантите и свободните радикали в тялото. Като антиоксидант, витамин Е помага за защита на клетките в организма, включително и очните. Витаминът се съдържа в добри количества в ядките, рибата, семената, някои листни зеленчуци, авокадо.

Ниацин или витамин В3

Основната функция на ниацина в тялото ни е да помага за превръщането на храната в енергия. Той може да действа и като антиоксидант. Според западни проучвания, витамин В3 може да играе съществена роля в превенцията срещу глаукома – състояние, при което зрителният нерв на окото се уврежда. Храни, които са богати на витамина са говеждо, птиче месо, риба, гъби, фъстъци и бобови растения.

Витамин А

Един от най-важните витамини за очното здраве, който спомага за поддържане на чиста роговица – външната обвивка на окото. Витамин А е и компонент на протеин в очите, наречен родопсин, който ни позволява да виждаме и при слаба светлина. Недостигът на витамин А се свързва с повишен риск от нощна слепота, катаракта, свързана с възрастта дегенерация на макулата и други. Храни, които са богати на витамина са сладки картофи, моркови, тиква, чушки, листни зеленчуци.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК