Общодостъпен медикамент за астма помага при възстановяване от Ковид-19

Това установява проучване на изследователи от Оксфордския университет

13.04.2021 | 23:44 Редактор: Жаклина Иванова
Общодостъпен медикамент за астма помага при възстановяване от Ковид-19

Изследователи от Оксфордския университет са открили, че евтино лекарство за астма може да помогне за ускоряване на възстановяването от Ковид-19 при домашна употреба, съобщи "Pharmaceutical Technology“.

Инхалационният Будезонид, продаван под търговската марка Пулмикорт, е често срещан кортикостероид, използван за лечение на астма и хронична обструктивна белодробна болест. Той може да намали с три дни времето за възстановяване на хора с коронавирус, които не са хоспитализирани.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти в Обединеното кралство заяви, че въпреки че инхалационният Будезонид "понастоящем не се препоръчва като стандартна грижа“, той вече може да бъде предписван от личните лекари на хора с Ковид-19 за всеки отделен случай.

Проучването PRINCIPLE е най-голямото контролирано проучване на платформата Фаза III в света за откриване на лечение за Ковид-19, което значително съкращава времето за възстановяване. Всички пациенти, тествани с Будезонид в проучването са били или над 50-годишни с придружаващо здравословен проблем, което ги излага на по-голям риск от Ковид-19, или на възраст над 65 години.

Участниците, лекувани с Будезонид, били помолени да вдишват 800 микрограма два пъти дневно в продължение на две седмици и били проследявани в продължение на 28 дни. Проучването установило, че средното време за възстановяване при хора, приемащи инхалаторен Будезонид, е около три дни по-кратко, отколкото при тези след обичайните грижи. Групата на Будезонид съобщава също за по-добро благосъстояние след две седмици, предаде БГНЕС.

"PRINCIPLE, най-голямото проучване в света за лечение на Ковид-19, откри доказателства, че относително евтиното, широко достъпно лекарство с много малко странични ефекти помага на хората с по-висок риск от по-лоши резултати от Ковид-19 да се възстановят по-бързо, да останат в по-добро състояние, след като се почувстват възстановени, и подобрява тяхното благосъстояние. Поради това очакваме, че лекарите по целия свят, които се грижат за хората с коронавирус, ще пожелаят да вземат предвид тези доказателства, когато вземат решения за лечение“, коментира професорът от Оксфордският университет по спешна помощ и главен изследовател в процеса Крис Бътлър.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК