Кое е заболяването, увеличаващо риска от смърт след заразяване с Ковид-19

Проблеми с функционирането на бъбреците са наблюдавани при 216 пациенти

18.10.2020 | 17:28 Редактор: Искра Ангелова
Кое е заболяването, увеличаващо риска от смърт след заразяване с Ковид-19

Учените откриха кое е заболяването, увеличаващо риска от смърт след заразяване с коронавирус. Според тях това е заболяване, свързано с бъбреците.

Тези данни се съдържат в публикация в списанието "Anesthesia" на Асоциацията на анестезиолозите на Великобритания и Ирландия.

Както е посочено в проучването, експертите са анализирали показателите на 372 пациенти, заразени с коронавирус, които са били приети в интензивни отделения между 10 март и 31 юни 2020 г. Проблеми с функционирането на бъбреците са наблюдавани при 216 пациенти, от които 107 (почти 50%) са починали. Отбелязва се, че от останалите 156 пациенти със здрави бъбреци 32 са починали, т.е. 21%, предава БГНЕС.

Изследователите посочват няколко причини за тази връзка, между които ефектът на вируса върху човешкото тяло като цяло. В допълнение, учените предполагат, че високата вероятност за смърт при наличие на бъбречни патологии може да е следствие от “кръстосаната връзка” между белите дробове и бъбреците, както и използването на токсични препарати в хода на лечението. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК