Кои са основните ползи от копривата за здравето

Тя може да лекува сенна хрема

22.03.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Кои са основните ползи от копривата за здравето

Копривата е основен продукт в билколечението от древни времена. Древните египтяни са използвали коприва за лечение на артрит и болки в долната част на гърба, докато римските войници са втривали растението в тялото си, за да поддържат топлината.

Неговото научно наименование, Urtica dioica, идва от латинската дума uro, което означава „изгаряне“, тъй като листата му могат да предизвикат временно усещане за парене при контакт. Листата имат мъхеста структура, която предизвиква сърбеж, зачервяване и подуване. След като бъде преработена, изсушена или сготвена, копривата може да бъде безопасно консумирана. Изследванията я свързват с редица потенциални ползи за здравето.

Преди да видите рецептата за песто от коприва, запознайте се с 6-те основни ползи от това растение за нашето здраве:

1. Растението съдържа много хранителни вещества

Копривата предлага разнообразие от витамини, минерали, мастни киселини, аминокиселини, полифеноли и пигменти – много от които действат и като антиоксиданти във вашето тяло. Листата и коренът на копривата осигуряват разнообразие от витамини (витамини А, С и К, както и няколко витамини от група В, минерали, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий). Освен това копривата съдържа всички основни аминокиселини, както и бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди. Много от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти.

Антиоксидантите са молекули, които помагат в защитата на клетките срещу увреждане от свободните радикали. Щетите, причинени от свободните радикали, се свързват със стареенето, както и с рак и други опасни заболявания. Проучванията показват, че екстрактът от коприва може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта.

2. Копривата действа противовъзпалително

Възпалението е начинът на нашето тяло да се излекува и да се пребори с инфекциите. Хроничното възпаление обаче може да нанесе значителна вреда. Копривата крие различни съединения, които могат да намалят възпалението. При лабораторни проучвания, включително и върху животни, се установява, че копривата намалява нивата на множество възпалителни хормони, като пречи на тяхното производство. Копривата може да помогне за потискане на възпалението, включително при артрит.

3. Копривата помага при увеличена простата

До 50% от мъжете на възраст 51 и повече години имат увеличена простатна жлеза. Увеличената простата обикновено се нарича доброкачествена простатна хиперплазия. Учените не са сигурни какво причинява ДПХ, но това може да доведе до значителен дискомфорт по време на уриниране. Интересното е, че няколко проучвания показват, че копривата може да помогне за лечение на ДПХ. Консумацията на растението доказано може да намали размера на простатата, информира tialoto.bg.

4. Копривата може да лекува сенна хрема

Сенната хрема е алергия, която включва възпаление в лигавицата на носа. Копривата се разглежда като обещаващо естествено средство за лечение на сенна хрема. Изследванията показват, че екстрактите от коприва могат да инхибират възпалението като блокират хистаминовите рецептори и спират имунните клетки да отделят химикали, които предизвикват симптоми на алергия.

5. Може да понижи кръвното налягане

Високото кръвно налягане е сериозен проблем за здравето, защото ни излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти, които са сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Копривата по традиция се използва за лечение на високо кръвно налягане. Изследванията показват, че това растение понижава кръвното по няколко начина.

От една страна стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Вазодилататорите отпускат мускулите на кръвоносните съдове, като им помагат да се разширят. В допълнение копривата има съединения, които могат да действат като блокери на калциевите канали, които отпускат сърцето ви, като намаляват силата на контракциите.

6. Копривата може да регулира нивата на кръвната захар

Както изследванията върху хора, така и върху животни свързват копривата с по-ниски нива на кръвната захар. В действителност, това растение съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина.

Рецепта за песто от коприва

Пестото може да бъде направено от наистина всяко зелено растение. Пестото от босилек е стандартът, разбира се, но може да използвате мента, магданоз, кориандър и други билки. Защо не и с коприва? Италианците всъщност правят песто от коприва през пролетта. Те го наричат pesto d’urtica. Пестото от коприва има наистина страхотен вкус.

Приготвяне:

За да премахнете паренето на копривата, първо трябва да я бланширате. Два или три големи плика с прясно набрана коприва се слагат в голяма тенджера с вряща вода и шепа сол. Служете си с щипка, не пипайте копривата с голи ръце. Разбъркайте копривата и варете около 90 секунди. След това я извадете и веднага я сложете в голяма купа с ледена вода. След като се охлади я сложете в гевгир, за да се изцеди добре. След това я нарежете на ситно.

Продукти:

3 скилидки чесън, нарязани; 2 супени лъжици печени кедрови ядки; 2 супени лъжици настъргано твърдо сирене; 1/2 до 2/3 чаша бланширана, нарязана коприва; сол и зехтин на вкус. В рецептата можете да използвате различни ядки, като орехите също вървят много добре с копривата. За предпочитане е да си набавите и сирене Parmigiano-Reggiano, но всяко хубаво твърдо сирене ще свърши работа.

Може да смелите съставките в кухненски робот или да ги намачкате в хаванче. Пасирайте всичко заедно и разбъркайте добре, така че всичко да е равномерно.

Пестото от коприва можете да добавяте към тестените си изделия (паста) върху препечен хляб, към ориз, към печено бяло месо (пиле, пъдпъдъци, пуйка, заек, риба).

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК