За кое е полезен екстрактът от гроздови семки?

Бременните и кърмещи жени трябва да го избягват

20.03.2021 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
За кое е полезен екстрактът от гроздови семки?

Екстрактът от гроздови семки е хранителна добавка, която се прави от горчивите на вкус семена на гроздето след тяхното изсушаване и пулверизация. Гроздовите семки са богати на антиоксиданти, включително фенолни киселини, антоцианини, флавоноиди и олигомерни проантоцианидинови комплекси.

Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес, възпалението и увреждането на тъканите, които могат да възникнат вследствие от хронични заболявания.

Маслото от гроздови семки е един от най-богатите източници на проантоцианидини. Смята се, че може да подпомогне здравето на сърцето, мозъка, бъбреците, черния дроб и кожата. Екстрактът от гроздови семки помага за понижаване на лошия (LDL) холестерол, като инхибира окисляването му. По този начин намалява и рискът от сърдечни заболявания.

Лабораторни проучвания и проучвания при животни потвърждават, че редовният прием на масло от гроздови семки има противораково действие и спира растежа на раковите клетки. Освен това проучвания при животни показват, че намаляват и негативните последици от химиотерапията, без да повлиява ефективността на лечението.

Маслото от гроздови семки помага за намаляване на кръвното налягане, особено при млади хора и хора на средна възраст, както и такива с наднормено тегло.

Доказано е, че маслото от гроздови семки подобрява притока на кръв и намалява риска от отоци и съсирване на кръвта, което помага при проблеми с кръвообращението.

Проучванията при животни показват обещаващи резултати при лечение на артритни състояния с масло от гроздови семки. Засега липсват изследвания, базирани на човешки клетки. Смята се, че екстрактът от гроздови семки може да забави много от дегенеративните процеси в мозъка и когнитивния спад, но проучванията в тази област са ограничени.

Маслото осигурява защита срещу устойчиви на антибиотици бактериални щамове, хранителни бактериални заболявания и гъбични инфекции като кандида.

Проучвания при животни показват, че маслото предпазва и черния дроб от уврежданията, които настъпват при употреба на лекарства. Козметичните продукти с гроздово масло подпомагат зарастването на рани и намаляват признаците на стареене на кожата.

Възможни нежелани реакции

Маслото от гроздови семки се счита за безопасно с малко странични ефекти. Бременните и кърмещи жени трябва да го избягват, защото липсват данни за влиянието му при тях, съобщава puls.bg.

Екстрактът от гроздови семки може да понижи кръвното налягане, да разреди кръвта и да увеличи притока на кръв, така че хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта или за кръвно налягане, трябва да го употребяват с повишено внимание. Маслото може да намали усвояването на желязо и да подобри функцията на черния дроб и метаболизма на лекарствата.

Интересен факт за маслото от гроздови семки е, че съдържа същите антиоксиданти, които се намират и във виното.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
ВЯРА
преди 3 години
Яжте гроздето и гълтайте семките и нямате проблем.. Сигнализирай за неуместен коментар