6 доказани ползи за здравето от кафето с куркума

Как да си го приготвим?

16.03.2021 | 06:30 Редактор: Ралица Братанова
6 доказани ползи за здравето от кафето с куркума

Кафето ви може да стане още по-вкусно и полезно, изпълнено със здравословни вещества, ако добавите към него куркума. Куркумата е златната подправка на Индия. Тя изобилства от антиоксиданти и важни съединения, благодарение на които има невероятни ползи за здравето.

Комбинацията на кафето с куркумата се превръща в една наистина здравословна напитка, която ще ви помогне да подобрите цялостното си здраве. Както кафето, така и куркумата предлагат много антиоксиданти, което прави комбинацията от тях наистина полезна, пише Az-jenata.bg.

Какви са ползите от кафето с куркума?

Богато наличие на антиоксиданти

Изследванията показват, че антиоксидантите могат да активират ензими в организма, които отговарят за редица процеси в тялото. Те намаляват възпаленията, борят се със свободните радикали, намаляват риска от протичане на злокачествени процеси при деленето на клетките.

Намалява възпалението

Редовното добавяне на куркума към кафето може да има болкоуспокояващи и противовъзпалителни ефекти върху тялото. Тази напитка може да намали болките и сковаността при артрит и други ставно-мускулни възпаления. Намалява зачервяването и подуването, свързани с възпаления на ставите.

Подобрява настроението

Редовното пиене на кафе с куркума може да окаже благотворно влияние върху настроението. Това е така, защото куркумата има потенциална антидепресантна активност, благодарение на активната си съставка куркумин. Добавен към енергизиращия ефект на кофеина, куркуминът подобрява настроението и се бори с депресията.

Контролира кръвната захар

Куркумата е известна със свойствата си по отношение контрола на диабета. Тя е част от редица хранителни добавки за диабетици. Антиоксидантите и куркуминът в куркумата спомагат за балансиране нивата на кръвната захар, нейното плавно усвояване и предотвратяване на резките скокове в стойностите ѝ в кръвта. Това е от решаващо значение за превенцията на сърдечносъдови заболявания, увреждания на нервната система, бъбреците, влошаване на зрението, които са характерни за зле контролирания диабет.

Облекчава храносмилателни проблеми

Кафето с куркума може да помогне при храносмилателни проблеми. Това сочат данните от изследване от 2018 година, публикувано в Journal of Clinical Medicine. Според учените кафето с куркума има благотворни ефекти върху синдрома на раздразненото черво и може да облекчи симптомите му.

Ползи за сърдечносъдовата система

Кафето с куркума може да намали холестерола. Това е много важно с оглед контрола и превенцията на високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Противовъзпалителните свойства на куркумата намаляват сърдечносъдовия риск и спомагат за контрола на стреса, оказващ вредно влияние върху сърдечносъдовата система.

Как да си направите кафе с куркума?

Съставки:

½ чаша мляко на растителна или ядкова основа;
1 чаена лъжичка куркума на прах;
½ чаена лъжичка канела на прах;
¼ чаена лъжичка джинджифил на прах;
1 щипка черен пипер;
230 мл сварено кафе;
1 чаена лъжичка кленов сироп (по желание).
В малка тенджера на умерен огън разбъркайте млякото, куркумата, канелата, джинджифила, пипера и приготвеното кафе. Разбъркайте много добре. По желание можете да използвате и пасатор. Накрая добавете кленовия сироп. Изсипете сместа в подходяща чаша и се насладете.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


8
12 rate up comment rate down comment 4
Изпробвана рецепта
преди 3 години
Всичко написано за куркумата е 100% вярно. Но най-добре се усвоява разтворена в зехтин. 20г куркума се разтваря в 20г зехтин, или 40/40 и т.н. Взема се по 1 ч.л. сутрин, за да има ефект - поне 20 дни. Изпробвано е! Пречиства и черният дроб, освен всичко изброено.ВАЖНО!!! Единствено противопоказание е болен или прегърнат жлъчен мехур. Сигнализирай за неуместен коментар
7
7 rate up comment rate down comment 5
Аноним
преди 3 години
От моят живот,българска традиционна кухня!???! Сигнализирай за неуместен коментар
6
4 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Може да тествам рецептата,като прибавя малко палмово,кленов сироп,вярвам,че ще се получи чудесна,а и обичам да си играя,да ги забърквам и готвя на котлона и във фурната всякакви по-нетрадиционни,за калоричната и мазна,в повечето случаи,години!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 6
Анонимен
преди 3 години
Звучи ми интересно и сладко,защото много обичам соево мляко и други на растителна основа млека!!!!Сигурна съм,че може да се получи и с оризово мляко,вместо със соево,а също и с овесено мляко!!!!!Зная,че кленовият сироп,се ползва,за подслаждане в цял свят,но специално в САЩ и в Канада,a също,за овкусяване на палачинки,който харесва!!!!!Но аз в момента,нямам тези продукти,поне не всички,а и пазя глад вече трети ден,а после още поне още седем,осем дни,а после имаме захранване още около седем дни Сигнализирай за неуместен коментар
4
12 rate up comment rate down comment 5
Nk
преди 3 години
Куркумина почти не се усвоява. Един от начините това да се преодолее е с добавянето на пиперин /чер пипер/. Сигнализирай за неуместен коментар
3
9 rate up comment rate down comment 3
Сияна
преди 3 години
Защо да слагаме черен пипер и джинджифил? Няма ли да стане люто? Сигнализирай за неуместен коментар
2
15 rate up comment rate down comment 3
Ъуъ
преди 3 години
А защо млякото трябва да е на растителна основа? Сигнализирай за неуместен коментар
1
36 rate up comment rate down comment 2
Абв
преди 3 години
Че то това си е цяла рецепта за готвене. Кой нормален човек ще седне да се занимава толкова време само за да пие едно кафе? Сигнализирай за неуместен коментар