"Кафето" от цикория подобрява храносмилането и мозъчната дейност

То също така помага за понижаване на кръвната захар

27.02.2021 | 18:08 Редактор: Ивет Арабова

Цикорията е многогодишно растение, чиито полезни свойства са познати още от древността. Така нареченото "кафе“, което много от нас са опитвали още като деца, се получава от корените на растението. Цикорията е богата на калций, магнезий, витамини от групата В, калий и други полезни хранителни елементи. Смята се, че консумацията ѝ спомага за подобряване на функцията на черния дроб, помага при умора, анемия, главоболие, стимулира нервната система и други. За какво още е полезно "кафето“ от цикория?

Може да се подобри храносмилането

Ако страдате от запек, "кафето“ от цикория може да помогне за подобряване на изхождането. Коренът от цикория е богат на инулинови влакна, които подпомагат усвояването на храната през храносмилателните пътища. Инулинът също е пребиотик, който може да насърчи растежа на полезните бактерии в червата. Също така се смята, че напитката от цикория създава усещане за ситост, което ни помага да намалим приема на калории. Някои изследвания сочат, че цикорията може да помогне за понижаване на кръвната захар и за намаляване на инсулиновата резистентност.

За добра мозъчна функция

Цикорията съдържа добри количества манган и витамин В6. Манганът е вазодилататор с антиоксидантни свойства, който помага за подобряване на притока на кръв към мозъка, както и в борбата със свободните радикали и като цяло спомага за подобряване на мозъчната функция. От друга страна, витамин В6 е жизненоважно хранително вещество, необходимо за създаването на определени невротрансмитери в мозъка.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК