Цикорията - няколко неочаквани ползи за тялото ни

Коренът на растението е интересен заместител на кофеина

31.08.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
Цикорията - няколко неочаквани ползи за тялото ни

Коренът на цикорията - синьо цъфтящо растение от семейството на глухарчето - е използван в медицината още в Древен Египет. Най-често се пече, смила и консумира като алтернатива на кафето, когато е нужно да се въздържаме от кофеин. Но това съвсем не е всичко – цикорията е растение, което дава много на тялото и е добре да го познаваме.

Може да подобри здравето на червата

Цикорията има богато съдържание на инулин - фибри, известни със своите пребиотични свойства. Пребиотиците служат като храна за полезните микроби в червата - тези, които са обвързани с по-доброто храносмилателно здраве, борят се с възпаленията, подобряват имунитета и настроението. Пребиотиците също засилват усвояването на ключови хранителни вещества, включително калций и магнезий.

В едно проучване става ясно, че цикорията помага за подобряване на работата на червата.

Може да помогне за регулиране на кръвната захар

Доказано е, че коренът на цикория помага за регулиране на нивата на кръвната захар и инсулин, и може да работи за по-добрия контрол на диабета. В проучване при жени с диабет тип 2, на едната група се дава инулин всеки ден, а на другата - плацебо. Инсулиновата група има повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта, както и намаляване на теглото и HbA1c - мярка за регулиране на кръвната захар.

Съдържа антиоксиданти

В допълнение към витамините, минералите и фибрите, коренът на цикория съдържа няколко вида антиоксиданти, включително тези, които са известни за намаляване на възпалението и защититата на функцията на артериите. При изследванията върху животни е доказано, че антикоксидантите в цикорията предпазват от увреждане на черния дроб.

Коренът на цикория не е за всеки. Но пък е интересен, полезен и вкусен начин да заместим кофеина с фибри и да добавим още антиоксиданти в дневното си меню.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК