Спанакът помага за здравето на мозъка и намалява кръвното налягане

Зеленчукът има огромни ползи за здравето и лесно можем да го вмъкнем в дневния си режим на хранене

28.08.2020 | 17:49 Редактор: Георги Камарашев
Спанакът помага за здравето на мозъка и намалява кръвното налягане

От всички зеленолистни зеленчуци спанакът е най-универсален. Разбиваме го в коктейли и смутита, хапваме го в здравословни салати, задушаваме и сотираме, добавяме дори в печива като брауни десерти. Спанакът има огромни ползи за здравето и лесно можем да го вмъкнем в дневния си режим на хранене. Ето няколко причини:

Спанакът е богат на хранителни вещества

Три чаши суров спанак осигурява само 20 калории, без мазнини, 2 грама протеин и 3 грама въглехидрати с 2 грама като фибри (1 грам нетни въглехидрати). Въпреки че има толкова малко калории, спанакът изобилства с хранителни вещества. Порция от три чаши осигурява над 300% от дневната нужда от поддържащия костите витамин K.

Спанакът също осигурява над 160% от дневната доза витамин А и около 40% витамин С, които едновременно поддържат имунната функция и насърчават здравата кожа.

Спанакът е с високо съдържание на антиоксиданти

В допълнение към многото си витамини и минерали, спанакът осигурява антиоксиданти, обвързани с противовъзпалителни функции и защита от болести. Те включват каемпферол - флавоноид, който показва, че намалява риска от рак, както и забавя неговия растеж и разпространение. Друг, наречен кверцетин, е свързан с възможни защитни ефекти върху паметта, както и сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Спанакът поддържа здравето на мозъка

Противовъзпалителните ефекти на спанака го правят полезен в превенцията и на мозъка, особено при стареене. В едно проучване изследователите проследяват хранителните модели и познавателните способности на повече от 950 възрастни за около пет години. Те забелязват значително намаляване на степента на когнитивен спад сред тези, които консумират по-големи количества зеленолистни зеленчуци. Данните сочат, че хората, които ядат една до две порции листни зеленчуци всеки ден, имат същите познавателни способности, като на човек с 11 години по-млад от тези, които не консумират зеленолистни.

Може да помогне за доброто кръвно налягане

Спанакът е източник на естествено срещащи се нитрати - съединения, които отварят кръвоносните съдове, за да подобрят притока на кръв и да облекчат натоварването на сърцето. Едно малко проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, са проследени 11 мъже и 7 жени консумирали четири различни напитки, богати на нитрати, включително напитка със спанак.

Спанакът защитава очите

Доказано е, че един от антиоксидантите в спанака, наречен лутеин, намалява риска от възрастова макулна дегенерация (AMD), очно заболяване, което може да замъгли острото централно зрение, необходимо за дейности като четене и шофиране. Макулната дегенерация е водеща причина за загуба на зрение за хора на 50 и повече години. Понастоящем няма лечение, така че профилактиката е от ключово значение.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК