5 ползи за здравето от боровинките - "царете на антиоксидантите"

Лятото е сезонът на "царете на антиоксидантите"

25.08.2020 | 23:34 Редактор: Георги Камарашев
5 ползи за здравето от боровинките -

Често наричани "царете на антиоксидантите", боровинките са любим плод с впечатляващи ползи за здравето, а лятото е техният сезон. В следващите редове можете да научите пет начина, по които боровинките помагат да защитите здравето си и още толкова причини защо трябва да ги консумирате целогодишно.

Боровинките са богати на хранителни вещества

Една чаша пресни боровинки съдържа 85 калории, 1 грам протеин, без мазнини и около 20 грама въглехидрати, с приблизително 4 грама фибри. Порцията осигурява дневния минимум от витамин С, нужен за поддържане на добрия имунитет. Също и над 1/3 от дневната доза на поддържащия костите витамин К и една четвърт от приема за деня на манган. Последното хранително вещество също помага за поддържане на здрави кости, в допълнение към насърчаването на производството на колаген за здрава кожа и стави.

Антиейдж ефект и защита от болести

Изследванията показват, че сред най-често консумираните плодове и зеленчуци, боровинките са от групата на най-високите с антиоксидантната активност.

Доказано е, че антиоксидантите в боровинките ограничават възпалението и намаляват оксидативния стрес. Последното възниква, когато има дисбаланс между производството на увреждащи клетките свободни радикали и способността на организма да се противопостави на вредните им ефекти. Поради тази причина боровинките са обвързани с отблъскване на увреждането и стареенето на ДНК и понижаване на риска от няколко хронични заболявания, включително затлъстяване, рак и диабет тип 2.

Боровинките работят за здравето на сърцето

Според CDC сърдечно съдовите заболявания остават основният убиец както на мъжете, така и на жените в САЩ, а боровинките могат да предложат мощна защита. Благодарение на способността си да намаляват възпалението и оксидативния стрес, боровинките предпазват загубата на еластичност на артериите - състояние, което повишава риска от инфаркт и инсулт.

Боровинките подобряват работата на мозъка

Анализ през 2019 г. на 11 публикувани преди това проучвания изследва връзката между боровинките и когнитивното представяне. Прегледът установи, че боровинките подобряват забавената памет и изпълнителната функция при децата. Плодът също така защитава паметта, изпълнителната функция и психомоторната функция при по-възрастните и при възрастни с леко когнитивно увреждане.

Боровинките помагат за възстановяване на мускулите

Износването на мускулите по време на тренировка задейства мускулно увреждане, причинено от упражнения. Ефектът може да доведе до повишена мускулна болезненост, намалена мускулна сила и затруднена атлетическа работа. Обаче това, което спортистите ядат преди и / или след тренировка, потенциално може да компенсира мускулните загуби и болка.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК