Ягодите защитават сърцето и намаляват риска от рак

Сочните плодове гарантират мощна защита за организма

27.08.2020 | 23:18 Редактор: Георги Камарашев
Ягодите защитават сърцето и намаляват риска от рак

Ягодите все още са в сезон и са все така сочни, сладки и примамливи. Тези любими, червени плодове са мощни протектори за здравето ни, а ползите от тях за тялото са впечатляващи. Освен това една чаша цели ягоди осигурява само 46 калории. Същата порция нарязана съдържа 53 калории, а чаша пюрирани плодове калкулира само 74 калории.

За какво са добри ягодите?

Похапването на ягоди за десерт е доказано, че помага за регулирането на нивата на кръвната захар и инсулина. Това означава по-стабилна психическа и физическа енергия. Могат също да помогнат за намаляване на риска от диабет тип 2, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Витамини в ягодите

Една порция ягоди (една чаша) съдържа над 100% от минималния дневен прием, необходим за имуно поддържащия тялото витамин С. В допълнение към това, че действа като антиоксидант, борещ се с болестите, витамин С помага и за производството на колаген и поддържа здравето на кожата.

Ягодите са богати и на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения. Това е една от причините да са важни за здравето на мозъка. В едно проучване по-възрастните жени, които са консумирали поне една, две порции ягоди (като една порция е осем цели плодове), са получили по-малка загуба на когнитивното функциониране, отколкото другите участнички в изследването, които не са консумирали ягоди.

Насърчават здравето на кожата и костите

Една чаша ягоди осигурява почти една четвърт от дневната доза на манган -, минерал, който помага за производството на колаген и насърчава здравето на кожата и костите.

Намаляват риска от рак

Плодовете, включително ягодите, са известни с превенцията срещу рак. Предполага се, че това се случва чрез борба с образуването на тумор и спиране на растежа и разпространението на раковите клетки.

 
Здраво сърце

Ягодите защитават сърцето, като намаляват възпалението, повишават добрия HDL холестерол, предпазват от окисляване на лошия LDL холестерол (предшественик на втвърдяването на артериите) и подобряват циркулацията.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК