Какво се случва в тялото, ако станете веган?

Може да изпитвате загуба на костна плътност

19.03.2021 | 10:13 Редактор: Искра Ангелова
Какво се случва в тялото, ако станете веган?

Веган стилът на хранене става все по-популярен. Много хора предпочитат да започнат да се хранят само с растителна храна от здравословни или морални съображения. При веган храненето се изключват всички храни с животински произход – месо, яйца, млечни продукти и всякакви производни на тях.

Веган храненето има своите немалко ползи за тялото и здравето, но също така има и някои рискове.

Едно от най-големите притеснения на веганите и на тези, които обмислят дали да преминат на растителна храна е откъде ще си набавят достатъчно протеини. Животинските и растителните протеини не са абсолютно взаимозаменяеми. Те имат различна структура. Животинските протеини се усвояват много по-добре от човешкия организъм – около 90% от консумираните животински протеини се усвояват при хранене, докато растителните протеини се усвояват приблизително на 70%.

Това не означава, че не са еднакво важни за здравето и клетъчните функции. Има много растителни източници на протеини, които са изключително важни за организма. Сред тях са варивата, овесените ядки, ядките и семената, бобовите растения, които се славят като едни от най-добрите растителни източници на протеин.

Какво се случва в тялото, ако станете веган?

По-здрави черва

Ако преминете на растителна храна, червата ви ще са ви благодарни. Растителните храни са най-добрите източници на фибри и полезни въглехидрати, от които чревните бактерии имат нужда. Те подхранват микробиома в червата, като по този начин подобряват функциите на пробиотичните бактерии.

Може да намалите теглото си

Контролът на теглото зависи от много фактори. Ако преминавате на веган диета, само за да отслабнете, не очаквайте, че това ще се случи с магическа пръчка. Веган храненето само по себе си не предполага отслабване. Може дори да напълнеете, ако прекалявате с количеството на храната и не съобразявате калориите и комбинациите между храните.

Но ако се храните умерено и се движите всеки ден, веган диетата може да ви помогне да свалите няколко излишни килограма.

Може да подобрите сърдечносъдовото здраве

Растителната диета, която не включва храни от животински произход, е много богата на фибри и бедна на холестерол. Това означава, че сърдечносъдовият ви риск може да се намали, информира az-jenata.bg.

Може да изпитвате загуба на костна плътност

Тъй като месото и животинските продукти са най-добрите източници на калций, витамин D, цинк, витамин В12 и желязо, липсата им може да предизвика загуба на костна плътност. Добре е да се консултирате с лекар специалист, който да ви посъветва как правилно да контролирате приема на тези важни вещества, как да коригирате диетата си и дали се налага да приемате добавки.

Вкусовите ви рецептори може да се подобрят

Ако станете веган има вероятност вкусовите ви усещания да станат по-интензивни. Вегетарианството и веганството могат да въздействат върху вкусовите рецептори на езика и в мозъка, като това прави усещанията за вкус по-интензивни. Това смята доктор Шилпа Равела, гастроентеролог и асистент професор в Columbia University Medical Center, цитирана от healthdigest.com. Това явление се наблюдава заради факта, че веганството може да повлияе на вкусовите рецептори, поставяйки акцента върху по-чистото хранене и премахването на животинските източници.

Състоянието на кожата ви може да се влоши

Веган диетата може да влоши състоянието на кожата ви. Ако забележите промяна в нея, тя може да се дължи на преминаването само на растителна храна. Случва се, защото храненето само с растителна храна без животински протеини обикновено предполага консумация на соя и соеви продукти и заместители на месото и млечните продукти. Соята има силно изразен фитоестрогенен ефект, който може да предизвика промени в хормоните в организма и да повиши възпалението. Може да се появи обрив, акне, зачервяване и раздразнение.

Дефицит на витамин В12

Витамин В12 има съществено значение за много функции в организма. Той е незаменим за сърдечносъдовата, нервната система, мозъчната функция, синтеза на червени кръвни клетки и работата на храносмилателната система. Този витамин се намира в месото и млечните продукти. Усвоява се предимно чрез тях, а спазването на веган диета предполага спад в неговите нива.

Витамин В12 не може да се получи в достатъчни количества само от растителна храна, затова е много важно да следите нивата му, ако сте на веган диета.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
4 rate up comment rate down comment 1
Го4о
преди 3 години
Защо им е тяло на веганите, то е пълно с мазнини, които накрая стават храна за червеи. Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 0
Венелина
преди 3 години
Не знам от къде взехте информацията, че животинските протеини се усвояват много по-лесно от организма, но това изобщо не е вярно. Животинската храна съдържа най-голямата молекула казеин, която е изключително трудно разградима в човешкия организъм. Месото се разгражда над 8-9 часа и отнема много от енергията на тялото, която му е необходима за други процеси, за да се случи това. Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
Владислав
преди 3 години
Имам наследствено пък и според напрегнатия начин на живот проблем с кръвното,стрес,напрежение,отпадналост,депресия и т.н.Факт е ,че когато минавам на този режим никога преди това не съм бил с такова добро кръвно и като цяло показатели.Това не е мое убеждение просто на база как "го усещам" а сам си го доказах с медицински изследвания.Не съм фен на крайностите.Не мога да кажа,че тряба крайно само едното или другото.За мен златната среда е баланса.Както казват старите хора "отровата е в количество Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 3
Баш разбирач
преди 3 години
Соята намалява нивото на тестостерон в мъжа и той става веган-***. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Владислав
преди 3 години
Аз съм човек които през последните години периодично минава на вегански режим.В годината имам период от 3 месеца в който минавам на растителен режим и не съжалявам.Чувствам се страхотно в тези периоди.Мога да говоря и от двете страни.Израстнал съм в северозападна България,която знаете е най-бедния регион в ЕС.Което автоматично предразполага към по-голяма консумация на тестени и местни продукти.Истината е,че когато минавам на такъв (прочистващ) както аз го наричам режим съм се чувствал най-добре. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 3
Краси
преди 3 години
Непълноценните въглехидрати и мазнини са най- опасни за здравето. Моето наблюдение е, че всички познати вегани ядат здраво бяло брашно, ориз, картофи и захар и още по опасните подсладители, което е много по лошо от месото. Много е важно какво е месото. Ако е червено и не е тлъсто е ок, ако са свински флейки не е добре. Телешкото месо и дроб са много богато на селен, а той е много важен за организма. Рибата ни дава йод и други ценни вещества. Според мен трябва балансирано хранене. Сигнализирай за неуместен коментар