Защо рибата е подходяща за хора със сърдечни заболявания?

Сърдечносъдовият риск е по-нисък при тези, чиито нива на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина са по-високи

13.03.2021 | 17:40 Редактор: Радостина Димитрова
Защо рибата е подходяща за хора със сърдечни заболявания?

От години се говори, че мазната риба и наличните  нея полиненаситени мастни киселини Омега-3 са полезни за здравето и хората, които си ги набавят редовно в менюто по-рядко развиват сърдечносъдови заболявания.

Сърдечносъдовият риск е по-нисък при тези, чиито нива на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина са по-високи. И двете мастни киселини се съдържат най-вече в рибата. Те се изличат от нея и се предлагат като хранителни добавки.

Препоръките от десетилетия остават едни и същи, за добро здраве, особено на ума и сърцето, е добре да се консумира риба два пъти седмично. 
Научен екип си поставя за цел да провери до каква степен е вярно това твърдение. Изследователите анализират данни от четири кохортни изследвания, чиито участници консумират редовно мазна риба. Общо това са над 192 500 хиляди души от 58 държави.

От тях 51 700 са имали история за различни сърдечносъдови заболявания, включително и инсулт. Останалите 139 800 се приемат за здрави. Средната продължителност на наблюдението е била 7 ½ години. 

Четете цялата статия в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК