Кои са храните, които не трябва да слагаме в блендер

Сушените плодове и зеленчуци не са особено подходящи

12.03.2021 | 22:59 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които не трябва да слагаме в блендер

Блендерът е един от най-използваните уреди в домакинството в последно време. Той е истинско удобство, защото може за секунди да ви помогне да пасирате храни, супи, да си направите здравословно смути и или прекрасен сос за любимите ястия. В него обаче не трябва да се поставят някои храни. Вижте кои и защо.

Ако сте решили да пасирате супата си, трябва да знаете, че не е добре да поставяте горещи течности в блендера. Това може да го повреди, както и да направи супата ви по-кашеста, подобна по-скоро на пюре, отколкото на крем супа. Горещата пара от супата създава налягане в блендера, което може да доведе до експлозия и да ви докара куп неприятности.

Ориз от карфиол

Оризът от карфиол е прекрасна алтернатива за онези, които се хранят нискокалорично и нисковъглехидратно. Не правете грешката обаче да слагате сварения карфиол в блендера. В него винаги остава известно количество вода, а и самият той съдържа вода. Колкото и да сте го изцеждали, тя остава. Слагайки карфиола в блендера, рискувате да го превърнете в пихтия или каша, а не в ориз. Затова е най-добре да го стържете на ренде. По този начин ще получите прекрасен ориз от карфиол.

Спанак и зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци, към които спадат спанака, зелето, руколата, манголд и много други, са изключително здравословни. Те са нискокалорични и богати на редица важни вещества за организма. Пълни са с фибри, витамини, минерали. Ето защо е добре да се включват в смутитата ви за здраве.

За да се възползвате от всичките им качества обаче трябва да спазвате едно важно правило – никога не слагайте зеленолистни зеленчуци със стайна температура или топли в блендера. Това може да увреди състава им и да ги накара да потъмнеят, което е сигнал, че са изгубили голяма част от веществата и качествата си. Слагайте ги студени (от хладилника) или замразени в блендера. Ако искате да са пресни, заледявайте ги в рамките на 5-6 минути, като ги поставите в лед, а след това ги пасирайте в блендера. Така всички ценни вещества се запазват, съобщава az-jenata.bg.

Сушени плодове и зеленчуци

Сушените плодове и зеленчуци не са особено подходящи за поставяне в блендера. Те са твърди и упорити, което може да развали любимия ви уред. Дори да не го счупят веднага, те увреждат остриетата, което намалява ефективността на блендера.

Варени картофи

Ако мислите да правите картофено пюре в блендера, по-добре се откажете. Варените картофи, приготвени по този начин, приличат по-скоро на лепкава пихтия, отколкото на пюре. Ако искате вкусно картофено пюре с пухкава текстура, не слагайте картофите в блендера, защото ще заприличат на лепило.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК