До какво може да доведе предозирането с рибено масло?

То може да намали стойностите на кръвното налягане

10.03.2021 | 15:15 Редактор: Никола Симеонов
До какво може да доведе предозирането с рибено масло?

Омега-3 мастните киселини са необходими за здравето и нормалното протичане на редица функции в организма. Те се набавят чрез храната, най-вече чрез рибата, семената, ядките. Невинаги обаче диетата ни е достатъчно богата на тези храни, затова се налага прием на хранителни добавки. Една от най-често предпочитаните добавки с омега-3 е рибеното масло.

Рибеното масло може да допринесе за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, рак, автоимунни заболявания, хронични възпалителни и дегенеративни заболявания. Много проучвания подкрепят твърденията, че омега-3 мастните киселини в рибеното масло имат положително въздействие за подобряване на здравословното състояние, пише healthline.com.

В стремежа си да се възползват от всички споменати ползи от рибеното масло, някои хора злоупотребяват с приема му, което може да доведе до някои странични ефекти, дори опасни състояния. Едни от най-честите странични ефекти от прекаления прием на рибено масло са диария, гадене, оригване с рибен вкус, киселинен рефлукс.

По-сериозните странични ефекти от предозирането с рибено масло могат да бъдат повишен риск от кървене при оперативни интервенции или наранявания. Може да се появи по-често и ускорено кървене от носа, венците. Това е така, защото рибеното масло във високи дози разрежда кръвта и намалява съсирването, пише Az-jenata.bg

Рибеното масло може да намали стойностите на кръвното налягане. Ако сте с ниско кръвно налягане или имате склонност към рязко понижаване на нивата му, приемът на рибено масло може допълнително да понижи кръвното, което да доведе до прилошаване, прималяване, колапс, световъртеж, замъглено зрение.

Ако предозирането с рибено масло е в особено високи граници това би могло да доведе до вътрешно кървене, инфаркт, инсулт, които са потенциално животозастрашаващи състояния. Ако приемате добавки или лекарства с витамин А в комбинация с рибено масло това може да повиши риска от токсичност за черния дроб.

Никога не приемайте по-високи дози рибено масло от онези, които са изписани в листовката или които е препоръчал лекарят ви. Злоупотребата с лекарства и хранителни добавки има потенциално опасен характер.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Сонита
преди 3 години
Може ли да се приема, след като се приема и корен от репей. Сигнализирай за неуместен коментар